Zvyknout si nejde, rok na Ukrajině je deset nebo dvacet v běžném životě, říká český legionář

Studio 6: Čeští dobrovolníci bojují na straně Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Jan Trčka odešel bojovat na Ukrajinu během prvním dnů ruské plnohodnotné invaze. Byl u vzniku mezinárodní legie, bojoval v Luhansku a v současnosti je nejdéle sloužícím legionářem u své jednotky, pro kterou zajišťuje logistiku, nákup zbraní i fundraising.

„Bezpečnost Evropy a to, kde žijeme, pro mě bylo vždycky mimořádně důležité, takže když začala válka v Evropě, tak jsem to bral, že začala válka proti nám,“ řekl zpravodajce ČT na Ukrajině Barboře Maxové Trčka.

Po vypuknutí plnohodnotné ruské invaze se vydal z Česka přes Polsko a Slovensko na Ukrajinu, kam dorazil 25. února 2022. Po několika dnech se dostal na rekrutační středisko v Javorově, tam zažil ruské bombardování 3. března a absolvoval povinný výcvik.

Díky svým schopnostem byl vybrán, aby se v Kyjevě podílel na vzniku mezinárodní legie pro obranu Ukrajiny. Následně dostal příležitost sloužit ve speciálních jednotkách. „Čtyři měsíce jsem bojoval v Luhansku, což bylo mimořádně náročné. Bylo to peklo,“ vzpomenul Trčka.

„Zvyknout si na hrůzu, utrpení a smrt prakticky nejde. Mám takový zvyk, že pochopení toho, co se tady děje, jsem si odložil po válce. To znamená, že ty věci dojdou. Mám tady nějaký úkol, mojí prací je dostat sem věci pro kluky, kteří zrovna bojují,“ přiblížil dobrovolník. „Jeden rok na Ukrajině je jako deset nebo dvacet let v běžném životě,“ dodal.

Dárky od Santy

V současnosti slouží v Charkově a zabývá se logistikou, jedná se o „propojování těch, kteří chtějí pomoci, a těch, kteří bojují.“

Jan Trčka mezi svými spolubojovníky získal přezdívku Santa. „Když jsem dělal logistiku, tak jsem na balíčky vybavení psal: ‚S láskou od Santy.‘ Takže jim reálně chodily dárky a přezdívka se chytla,“ vysvětlil.

Logistika podle něj na Ukrajině získala nový význam. Jejím úkolem není pouze dopravit zásoby k bojujícím jednotkám, ale také zjistit, kde lze potřebné vybavení nakoupit, případně získat prostředky v rámci fundraisingu. Dále jde o koordinaci se sponzory a dobrovolníky, kteří pomáhají na Ukrajině. 

„Moje práce je být důvěryhodným středem mezi těmi, kteří bojují na frontě, a těmi, kteří jsou v zahraničí a chtějí poskytnou pomoc přímo bojujícím jednotkám. Tím, že jsem tady dva roky, je známé mé jméno, takže mám důvěru batalionu, na Ukrajině i v zahraničí,“ zdůraznil Trčka.

Ukrajina by podle něj potřebovala využít zabavený ruský majetek. Ukrajinským vojákům chybí například systémy pro noční vidění, FPV drony nebo dělostřelecká munice. „Síť dobrovolníků je zpracovaná, problém je s financováním,“ vysvětlil Trčka.