Při protestech v Bangladéši zemřelo přes sto lidí. Vláda nasadila armádu

Počet obětí násilností, které provázejí studentské protesty v Bangladéši, během pátku vzrostl na nejméně 105. Za asi tři hodiny se tak známý počet obětí zvýšil o více než čtyřicet osob, tvrdí agentura AFP, která se odvolává na údaje místních nemocnic. Večer místního času někteří demonstranti vtrhli do věznice v centrální části země, odkud osvobodili až stovky vězňů, uvedla dále agentura. Vláda nařídila zákaz vycházení a nasadila armádu.

„Vězni utekli a demonstranti pak věznici zapálili. Přesné počty uprchlých vězňů nevím, ale mohly to být stovky,“ řekl tamní policista pod podmínkou zachování anonymity. Budova se nachází v okrese Narsingdi nedaleko Dháky. Jen v Dháce za pátek podle AFP přišlo o život více než padesát studentů.

Studenti protestují proti systému přidělování pracovních míst ve veřejném sektoru, jenž značně zvýhodňuje děti válečných hrdinů, kteří v roce 1971 bojovali za nezávislost země na Pákistánu.

Rodinní příslušníci hrdinů mají zajištěno třicet procent těchto pozic. Deset procent je vyčleněno pro ženy, dalších deset procent pro obyvatele chudých oblastí, pět procent pro příslušníky etnických menšin a jedno procento handicapovaným. Podle některých studentů je systém kvót v zemi, která se potýká s vysokou nezaměstnaností, diskriminační.

Podle agentury AP i v pátek policie a bezpečnostní složky v Bangladéši na protestující střílely a použily proti nim slzný plyn. V Dháce přitom úřady zakázaly veškerá shromáždění. Omezeno bylo také poskytování internetu, univerzity byly uzavřeny. V souvislosti s protesty nařídila vláda zákaz vycházení a rozhodla o nasazení armády, uvedla bengálská služba BBC s odvoláním na mluvčího premiérky země šajch Hasíny Vadžídové.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk zásahy bezpečnostních složek odsoudil a označil je za „obzvláště šokující a nepřijatelné“. Türka dále „velmi znepokojily“ zprávy o nasazení polovojenských jednotek, jakými je bangladéšská pohraniční stráž a prapor rychlého nasazení. Podle něj dlouhodobě porušují lidská práva.

Protesty se vyhrotily tento týden

Protesty začaly už před týdnem, ale od pondělí se prudce vyhrotily. Podle AP představují největší výzvu pro premiérku Vadžídovou, která pokračuje ve svém čtvrtém funkčním období po vyhraných lednových volbách poznamenaných bojkotem hlavních opozičních stran.

Zatím nejkrvavějším dnem protestů byl čtvrtek, kdy bylo podle místních médií zabito nejméně dvaadvacet lidí. Studenti se údajně pokusili zemi zcela ochromit a část demonstrantů zapálila budovu státní televizní stanice BTV.