Před 79 lety spadly jaderné bomby na Hirošimu a Nagasaki

90′ ČT24: Výročí jaderného útoku na Hirošimu a Nagasaki (zdroj: ČT24)

Japonsko si tento týden připomíná sedmdesáté deváté výročí svržení atomových bomb na města Hirošimu a Nagasaki během druhé světové války. Jaderné výbuchy zabily v srpnu 1945 více než 215 tisíc lidí. Tisíce dalších pak zemřely na zranění a nemoci z ozáření.

Pietní akce v Nagasaki se nezúčastnili zástupci Spojených států, Velké Británie a několika dalších zemí v reakci na to, že starosta města Širó Suzuki nepozval izraelského velvyslance. Japonský premiér Fumio Kišida vyzval na akci k jadernému odzbrojení. „Podmínky pro jaderné odzbrojení se vzhledem k nukleárním hrozbám ze strany Ruska staly v dnešní době ještě náročnějšími. Kroky směřující ke světu bez jaderných zbraní ale nemůžeme zastavit, přestože je cesta před námi velmi obtížná,“ prohlásil.

Politolog Vlastislav Bříza v pořadu 90' ČT24 mírnil obavy z hrozby jaderné války v současnosti. „(Kubánská raketová krize) byla situace, která byla velmi blízko jaderné válce. Troufám si říci, že tehdy byla podstatně blíž než dnes,“ prohlásil. „Dnes nejsme v situaci, kdy by proti sobě stály na vojenských kolbištích jaderné supervelmoci nebo velmoci,“ vysvětlil. Podle něj je ale nepochybné, že aktuální riziko je kvůli krizím ve světě, například na Ukrajině nebo Blízkém východě, vyšší než na konci studené války.