Pozvánku do ekonomického bloku BRICS dostane šest zemí

Horizont ČT24: Skupina BRICS se rozšíří (zdroj: ČT24)

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku. Pozvánku pošlou Argentině, Egyptu, Íránu, Etiopii, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům, oznámil prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž má tento krok posílit vliv bloku, který se zavázal, že bude hájit zájmy „globálního Jihu“.

Ramaphosa uvedl, že státy BRICS se dohodly na principech procesu rozšiřování. V první fázi rozšíření se mají uvedené země stát od 1. ledna 2024 novými členy BRICS, kam v současné době patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

První vlna rozšíření může podle Reuters připravit půdu pro přijetí až desítek dalších zemí, které o členství projevily zájem. Děje se tak v době, kdy geopolitická polarizace posiluje snahy Pekingu a Moskvy vytvořit z této skupiny životaschopnou protiváhu Západu.

„Zůstaneme otevření novým kandidátům,“ uvedl na tiskové konferenci v Johannesburgu brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Neshody o podobě rozšíření

Debata o rozšíření byla hlavním tématem třídenního summitu v jihoafrickém hlavním městě, který ve čtvrtek vstoupil do závěrečného dne. Zatímco všechny země BRICS veřejně vyjádřily rozšíření podporu, mezi jednotlivými lídry panovaly rozpory v otázce, jak rychle a o kolik členů by se měl blok rozšířit, píše Reuters.

O členství v BRICS má podle údajů jihoafrických úřadů zájem zhruba čtyřicet zemí světa, z nichž dvaadvacet o přijetí formálně požádalo. Představují nesourodou skupinu možných kandidátů, často motivovaných touhou vyrovnat globální podmínky a vyvážit světový řád, podle nich stranící rozvinutým zemím Západu. Skupina BRICS je tak často vnímána jako alternativa ke skupině vyspělých ekonomik G7.

Ve státech BRICS v současné době žije dvaačtyřicet procent obyvatelstva světa. Celkový HDP uskupení tvoří šestadvacet procent světové ekonomiky a země BRICS se podílejí z osmnácti procent na světovém obchodu.

Seskupení BRICS
Zdroj: ČT24

Lídrem skupiny je nepochybně Čína, ale nedá se říci, že by BRICS byla v tuto chvíli Pekingem ovládaná, řekl v Horizontu ČT24 politický geograf z FSV UK Michael Romancov. Jde podle něj o skupinu států, které spolu mnohé věci konzultují, ale není tak hluboce „prointegrovaná“ jako třeba EU. Navíc mezi jednotlivými členy existuje velká rivalita i značné konflikty.

O členství v BRICS je podle Romancova velký zájem proto, že umí být protiváhou Spojeným státům a Západu. To mnohé státy přitahuje. Může tedy posloužit jako platforma pro emancipaci těchto zemí i vůči USA, dodal.