Polsko opět řeší kauzu Pegasus. PiS mohla podle médií sledovat i vlastní lidi včetně Morawieckého

Do polské politiky se vrátila kauza nelegálních odposlechů softwarem Pegasus. Způsobila nervozitu v bývalé vládní straně Právo a spravedlnost (PiS). Také část jejích politiků se totiž obává, že v minulosti nelegálním odposlechům čelila, a to ze strany vlastního vedení. Mezi sledovanými mohl podle médií být i tehdejší premiér Mateusz Morawiecki. K věci se v pondělí poprvé sešla speciální poslanecká vyšetřovací komise, která vznikla po nástupu nové vlády v čele s Občanskou koalicí.

Software izraelské výroby s názvem Pegasus dokáže proniknout bez jakékoliv akce uživatele do jeho mobilního telefonu a následně umožňuje vzdálený přístup k mikrofonům, fotoaparátům a údajům v telefonech iPhone, i těch s operačním systémem Android.

„Současný premiér Donald Tusk před několika dny oznámil, že má zprávy, že tento software byl používán v Polsku legálně, ale také nelegálně k odposlouchávání některých vrcholných politiků,“ připomněl zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Software pořídila minulá vláda strany PiS, první zprávy o jeho nasazení v Polsku se objevily v roce 2018. V Evropském parlamentu svého času zazněla podezření, že tento špehovací program byl použit proti minimálně šedesáti lidem v Polsku.

Výzkumníci z organizace pro monitorování kybernetické bezpečnosti Citizen Lab působící při univerzitě v Torontu potvrdili v minulých letech, že Pegasus byl nasazen v mobilních telefonech několika lidí v Polsku, včetně zákonodárce Krzysztofa Brejzy z Občanské koalice, který řídil kampaň této tehdy opoziční strany během parlamentních voleb v roce 2019.

Podle podezření z minulých let byli mezi sledovanými i prokurátorka nesouhlasící s justiční reformou z dílny PiS nebo tehdejší vládní straně nepohodlný politik Roman Giertych, dodal Papadopulos.

Andreas Papadopulos hovořil o kauze s nelegalními odposlechy (zdroj: ČT24)

Média: PiS sledovala vlastní členy včetně Morawieckého

Nyní média píší s odkazem na anonymní zdroje také o údajných odposleších politiků z PiS. „Tyto zdroje tvrdí, že odposloucháván mohl být třeba Ryszard Terlecki, bývalý předseda Sejmu za stranu PiS,“ uvedl Papadopulos.

Polská rozhlasová stanice RMF FM informovala, že prostřednictvím programu byl sledován i premiér z dob vlády PiS Mateusz Morawiecki. Tajné služby prý sháněly kompromitující materiály na politiky vládnoucí strany a jejích spojenců. V případě Morawieckého je zajímaly premiérovy nemovitosti.

„Po článku rádia RMF FM, ve kterém bylo zmíněno právě odposlouchávání Morawieckého, se v bývalé vládní straně PiS staly určité otřesy. Minimálně je tam nedůvěra některých členů směrem k nejvyššímu vedení, šéfovi strany Jaroslawu Kaczynskému nebo k jeho lidem,“ dodal zpravodaj ČT.

Pikantní podle něj je, že zodpovědným za ministerstvo vnitra byl velkou část doby vlády PiS v letech 2015–2023 Mariusz Kamiński. Právě jeho a jeho exnáměstka Macieje Wąsika nedávno prezident Andrej Duda omilostnil poté, co je soud pravomocně odsoudil za někdejší zneužití pravomocí v době, kdy stáli v čele protikorupční agentury.

Právě Kamiński podle kritiků vydával pokyny ke sledování některých politiků, nebo o tom minimálně měl vědět, když byl ministrem vnitra a spadaly pod něj polské tajné služby, které softwarem Pegasus disponovaly, dodal zpravodaj ČT Papadopulos. Sám Kamiński zprávu RMF FM nazval „obyčejným fakem“.