Polské úřady věděly o extremismu Adamowiczova vraha. Informace ale nedostala kontrarozvědka

Polská vězeňská služba i policie podle soukromé zpravodajské televize TVN 24 věděly o tom, že Stefan W. podezřelý z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze zastává extremistické názory. Civilní kontrarozvědka (ABW), která má dohled nad extremisty na starosti, však informace o tomto muži nedostala. Vdova po zavražděném tento týden obvinila veřejnoprávní televizi, jejíž vedení dosadila vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), z nepřímého podílu na vraždě jejího manžela.

Několik dní před tím, než 27letý Stefan W. loni v prosinci opustil vězení, kde si odpykával pětapůlletý trest za bankovní přepadení, vychovateli řekl, že má v plánu odjet z Pomořského vojvodství, v němž Gdaňsk leží. Vadilo mu, že v něm vládne centristická Občanská platforma.

Chtěl odjet do nějakého jiného vojvodství, kde je u moci Právo a spravedlnost (PiS), protože on je jeho stoupencem. Tato národně-konzervativní strana vládne i na celopolské úrovni.

„Chtěl bych, aby se (předseda PiS) Jaroslaw Kaczyński stal diktátorem,“ svěřil se Stefan W. podle záznamů vězeňskému vychovateli. Tvrdil také, že má v úmyslu být na svobodě bezdomovcem, bydlet v ubytovnách pro lidi bez přístřeší, jezdit po Polsku vlakem a vyhýbat se při tom Pomořskému vojvodství, protože to je podle něho baštou Občanské platformy.

Vězeňská služba o obsahu rozhovorů se Stefanem W. informovala policii. Co se s informacemi dělo dál, ale není podle polských médií jasné, protože policie v Gdaňsku se k věci odmítla vyjádřit.

Vězeňský vychovatel si Stefana W. pozval na pohovor v reakci na upozornění matky odsouzeného. Ta se na policii obrátila kvůli tomu, že jí dělá starosti chování syna, který „slyší hlasy“, chce se pomstít politikům za křivdu, za niž považoval trest vězení. Upozornila policisty, že Stefan podle ní může být nebezpečný. Během pobytu ve vězení u něj psychiatři diagnostikovali paranoidní schizofrenii.

Ministr vnitra nařídil kontrolu gdaňské policie

Marek Biernacki, jenž v minulosti za vlády Občanské platformy působil jako koordinátor tajných služeb, řekl portálu wyborcza.pl, že „na svobodu byl vypuštěn odjištěný granát“. Podle něj ho měla sledovat nejen policie, ale i tajné služby.

Současný ministr vnitra Joachim Brudziński v minulých dnech nařídil kontrolu gdaňské policie. Ta má zjistit, zda instituce, které dostaly informace o plánech Stefana W., podnikly dostatečné kroky pro to, aby mu bylo zabráněno v dalším páchání trestné činnosti.

Magdalena Adamowiczová na manželově pohřbu
Zdroj: ČTK/imago stock&people/MATEUSZ SLODKOWSKI/FOTONEWS

Stefan W. se v neděli 13. ledna během celopolské charitativní akce na jednom z gdaňských náměstí vrhl na starostu Adamowicze a pobodal ho nožem. Adamowicz, někdejší člen Občanské platformy, který v čele gdaňské radnice stál dvacet let, o den později svým zraněním podlehl. Vyšetřovatelé ve čtvrtek uvedli, že Stefan W. nebyl při útoku pod vlivem alkoholu ani jiných omamných látek.

Vdova: „Mého muže zabila slova“

Vdova po zavražděném starostovi tento týden v rozhovoru pro portál onet.pl obvinila veřejnoprávní televizi z nepřímého podílu na vraždě jejího manžela. „Mého muže zabila slova,“ prohlásila Magdalena Adamowiczová, podle které si vrah vybral za oběť jejího manžela kvůli „jazyku nenávisti“ šířenému proti němu v médiích.

„Je to odpovědnost TVP, já si to tak myslím,“ prohlásila Adamowiczová. „Ti, kteří útočili na mého muže, to nebyli novináři. Ti lidé si nezaslouží takové označení,“ řekla také Adamowiczová s tím, že jeden z nich „mnohokrát běhal po městě za Pawlem, vykřikoval na něj urážky“.

Adamowiczová vedení TVP vzkázala, že ji za její slova může klidně zažalovat. Televize ve středu večer vydala prohlášení, že Adamowiczovou nezažaluje, protože se na ni vzhledem k tomu, že prožívá období smutku, vztahuje „kulturní imunita“.

TVP nicméně stojí za tím, že „přičítat jí jakoukoliv odpovědnost na tomto zločinu je lež“. Televize už v minulých dnech varovala, že toho, kdo jí bude odpovědnost za smrt gdaňského starosty připisovat, požene k soudu.

TVP čelí kritice kvůli jednostranné reportáži

Národně konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) po volebním vítězství v roce 2015 dosadila nové vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu i do tiskové agentury PAP. Největší opoziční strana Občanská platforma (PO) si dlouhodobě stěžuje, že za vlády PiS přestala TVP plnit roli veřejnoprávního média.

Kritika opozice zesílila právě po útoku na Adamowicze. Den po starostově skonu odvysílala TVP v hlavní zpravodajské relaci reportáž o „jazyku nenávisti“. Selektivně do ní ale vybrala pouze slovní výpady politiků Občanské platformy proti PiS, čímž si vysloužila kritiku i od konzervativních komentátorů.

Vedení PO v úterý oznámilo, že bude zcela bojkotovat (TVP) a vyzvalo své představitele na celostátní i regionální úrovni, aby přestali chodit do všech jejích programů. Hodlá tak činit až do doby, než skončí současné vedení televize dosazené vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS).

Podle Adamowiczové mají politici, kteří jsou v současnosti v Polsku u moci, nástroje k pronásledování a ničení lidí. Připomněla, že v posledních letech se PiS zaměřil třeba na nyní už nežijícího režiséra Andrzeje Wajdu, který veřejně vystupoval proti této straně.