Pandemie ve světě: Slovenské nemocnice se kriticky plní, Durynsko zpřísňuje

Počet pacientů s covidem-19 ve slovenských nemocnicích v pondělí téměř dosáhl hranice 3200. Její překročení by podle dřívějších informací slovenských úřadů znamenalo, že země bude na prahu humanitární katastrofy. Německá spolková země Durynsko od středy zpřísní opatření pro neočkované, kromě toho ale zavádí i omezení, která se dotknou všech obyvatel bez rozdílu. Státy EU chtějí podmínit platnost covidových pasů posilující dávkou vakcíny.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že v pondělí měly nemocnice 3182 covidových pacientů. V úvodu týdne jich přibylo 161 a během jednoho měsíce se jejich počet zvýšil na téměř trojnásobek výchozího stavu. Téměř třiaosmdesát procent z nich není vůbec nebo plně očkováno.

Stávající počet covidových pacientů ve slovenských nemocnicích je nejvyšší od konce března, kdy země čelila silné druhé vlně pandemie.

Epidemická situace na Slovensku, které má oproti průměru EU naočkováno méně obyvatel, se zhoršuje od září a vláda chystá nová opatření. Podle prezidentky Zuzany Čaputové je třeba vyhlásit lockdown.

„Prohráváme boj s covidem, a to zejména v tom smyslu, že jsme nejhorší na světě v počtu nově nakažených lidí na milion obyvatel. Potřebujeme omezit mobilitu, potřebujeme lockdown. Jsme na tom tak špatně, že takové opatření, které doporučují odborníci, se musí dotknout všech,“ řekla Čaputová po návštěvě jedné z bratislavských nemocnic. Podle ní je zavedení nepopulárních opatření zcela nevyhnutelné, byť je to nefér vůči lidem, kteří dodržovali omezení a nechali se očkovat.

Slovensko v pondělí zpřísnilo omezení zejména pro neočkované obyvatele, kteří nemoc neprodělali. O dalších opatřeních by měl ve středu jednat kabinet premiéra Eduarda Hegera, ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský opakovaně navrhoval vyhlášení celostátní uzávěry. 

Zpřísnění v Durynsku

Durynsko, které je po Sasku nejvíce zasaženou německou spolkovou zemí, od středy podmíní vstup do obchodů dokladem o očkování, případně vyléčení. Zpřísnění se nebude týkat supermarketů, drogerií a lékáren.

Neočkovaní v době od 22:00 do 05:00 následujícího dne také nebudou smět opouštět bez pádného důvodu domov, přičemž za pádné považují úřady lékařské či pracovní důvody. Rovněž se nebudou moci v soukromí volně stýkat s ostatními. Pro návštěvy bude platit omezení maximálně dvou lidí, kteří s neočkovanými nežijí ve stejné domácnosti.

V Durynsku dále zcela zavřou bary, kluby a diskotéky. Posilovny mohou nadále fungovat, ale pro vstup musí očkovaní, případně uzdravení předložit ještě negativní test. Všechna omezení budou platit přinejmenším do 21. prosince. 

K podobným krokům včetně zákazu vánočních trhů už přikročily Sasko s Bavorskem. Opatření se rozhodl zpřísnit také Berlín, kde jsou zatím vánoční trhy povoleny. Město zřejmě již od víkendu vstup do většiny obchodů zakáže neočkovaným a v klubech bude vedle dokladu o očkování, případně uzdravení požadovat ještě dodatečný test.

V Rakousku, kde mají dokončené očkování zhruba dvě třetiny obyvatel, se tamní veřejnoprávní televize ÖRF snaží posílit proočkovanost loterií. Do soutěže, kterou spustila v úterý, se mohou zapojit dospělí, kteří od 1. října do 20. prosince dostali či dostanou alespoň jednu dávku vakcíny schválené evropským regulátorem EMA. Mezi hlavními cenami je rodinný dům, auto na elektrický pohon či kuchyňská linka.

EU: Debata o třetí dávce v covidových certifikátech

Země Evropské unie chtějí do společného covidového certifikátu zahrnout nutnost přeočkování třetí dávkou vakcíny, kterou část států již začala svým obyvatelům nabízet. Unijní ministři pro evropské záležitosti v rámci debaty o dalším šíření nákazy hovoří mimo jiné o tom, jak dlouho má platit očkování bez posilující dávky.

Členské státy zatím nemají jednotný názor a Evropská komise se chystá ještě tento týden předložit návrh opírající se o pohled unijních expertů. Ministři unijních států se většinou shodovali, že Unie by další dávku vakcíny do podmínek certifikátu zahrnout měla, o konkrétním omezení platnosti očkování však hovořit nechtěli.

Izrael očkuje děti od pěti let

Izrael začal jako jedna z prvních zemí oficiálně podávat vakcínu dětem ve věku od pěti do jedenácti let. Čtvrtá vlna epidemie v zemi opadla a premiér Naftali Bennett i další členové vlády věří, že tento krok pomůže zabrzdit opětovné šíření viru. Zdravotní pojišťovny už hlásí desítky tisíc rezervací od rodičů. Očkuje se látkou Pfizer/BioNTech, a to třetinovou dávkou v porovnání s dospělými.

Už koncem června spustil Izrael kampaň za masivní očkování dětí mezi dvanácti a osmnácti lety. Země dále nabízí i očkování posilující třetí dávkou pro všechny, což už využily čtyři miliony lidí.