Pandemie ve světě: Izrael schválil čtvrtou dávku očkování, řada zemí hlásí nejvíc nakažených

Spojené státy ve čtvrtek zaznamenaly 484 377 nových případů nákazy nemocí covid-19. Podle serveru BNO News jde o nejvyšší denní přírůstek na světě. Italská vláda přitvrdí, například do MHD budou moci jen očkovaní a ti, kteří covid prodělali. Některé státy ale přes rychlé šíření varianty omikron zmírňují opatření, například Austrálie mění definici blízkého kontaktu, v Izraeli bude očkovaným po setkání s nakaženým stačit antigenní test. Blízkovýchodní země ale také nově schválila čtvrtou dávku vakcíny pro rizikové skupiny obyvatel.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Sedmidenní průměr počtu nákaz činí v celé americké populaci přes 302 tisíc případů za den. Před měsícem se přitom tento údaj pohyboval jen kolem 94 tisíc. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v zemi z 59 procent převládá nakažlivější varianta omikron.

Počet hospitalizovaných ve Spojených státech za poslední tři dny dosáhl hodnoty převyšující 84 tisíc. Zdravotníci za poslední den také hlásí dva tisíce úmrtí pacientů s covidem-19. Celkově se tak bilance zemřelých od počátku pandemie koronaviru vyšplhala téměř na 825 tisíc.

Nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie hlásí také některé další země, například Velká Británie (189 tisíc), Španělsko (162 tisíc), Portugalsko (přes 28,5 tisíce), Řecko (více než 35,5 tisíce) či Itálie (téměř 127 tisíc). 

Rekordní počet nakažených byl ve čtvrtek zaznamenán rovněž na globální úrovni –⁠ podle propočtů agentury AFP, která vycházela z průměrného přírůstku za uplynulých sedm dní, překonal svět poprvé od počátku pandemie hranici milionu nově nakažených za den.

Austrálie zmírnila pravidla trasování

V Austrálii od pátku zúží definici blízkého kontaktu s člověkem nakaženým covidem-19. Těmito kroky chce vláda snížit tlak na testovací kapacity. Zmírnění pravidel má také zabránit tomu, aby do izolace museli nakažení lidé především v oblasti zdravotní péče, pohostinském sektoru a letectví, kteří nemají žádné symptomy.

„S omikronem si nemůžeme dovolit, aby statisíce Australanů musely do izolace na základě pravidel zavedených kvůli variantě delta,“ tvrdí australský premiér Scott Morrison. Od pátku bude „úzký kontakt“ podle Morrisona znamenat „osoby žijící ve stejné domácnosti jako nakažený“. Tito lidé se budou muset na sedm dní izolovat, ale na PCR test půjdou, jen pokud se u nich projeví příznaky covidu-19. Někteří lékaři nicméně Morrisonovo rozhodnutí předefinovat úzký kontakt kritizují. Rychlost šíření se tím podle nich ještě zvýší.

Většina australských států na přelomu léta a podzimu zmírnila přísná protikoronavirová opatření a nyní se potýká s rychlým šířením vysoce nakažlivé varianty omikron. Austrálie ve čtvrtek ohlásila přes jednadvacet tisíc nově nakažených.

I když rekordní počet nově nemocných zatěžuje testovací střediska, počty lidí v nemocnicích jsou nižší než během vrcholící vlny šíření varianty delta. „Začíná být zřejmé, že omikron je méně vážný,“ prohlásil hlavní australský epidemiolog Paul Kelly.

Navzdory rostoucímu počtu nakažených a vlně omikron je australská bilance pandemie mírnější než v mnoha srovnatelných zemích. Na kontinentu, kde žije téměř šestadvacet miliónů obyvatel, se dosud nakazilo 363 tisíc lidí. Zemřelo 2225 z nich.

Izrael jako první schválil čtvrtou dávku očkování

Koordinátor boje s epidemií z izraelského ministerstva zdravotnictví Nachman Aš oznámil schválení čtvrté dávky vakcíny pro osoby s oslabeným imunitním systémem. Izrael se tak stal první zemí na světě, která dala druhé posilovací dávce zelenou.

Expertní poradní panel ministerstva zdravotnictví minulý týden doporučil, aby čtvrtou dávku vakcíny od společností Pfizer a BioNTech dostali zdravotníci, lidé starší 60 let či pacienti s oslabeným imunitním systémem. Vláda doporučení uvítala a začátek vakcinací stanovila na minulou neděli, čekalo se však na konečné schválení od Aše. Lékař uvedl, že pro podání čtvrté dávky širšímu spektru populace neexistuje dostatek dat, a proto ji schválil jen pro osoby s oslabenou imunitou. Rozšíření na další skupiny budou předcházet ještě další výzkumy.

Izraelská vláda dále zmírnila pravidla izolace. Snaží se tím vyhnout velkému počtu lidí v karanténě. Očkovaným a těm, kdo covid-19 prodělali, bude po kontaktu s nakaženým stačit jenom negativní antigenní test, aby se izolaci vyhnuli. Dosud se požadoval test PCR. 

Nákazy v Izraeli rychle přibývá. Ve středu zdravotníci odhalili na čtyři tisíce případů. Pozitivní jsou tři procenta testů. Nyní je v devítimilionové zemi aktivních přes dvacet tisíc případů koronaviru. Čtyřiadevadesát pacientů je ve vážném stavu.

Místní televize tento týden oznámila, že se na ministerstvu zdravotnictví uvažuje o „modelu masové nákazy“ populace, tedy o hromadném promoření. Televize svůj zdroj neupřesnila. Úřad podle ní vychází z toho, že vláda nechce použít lockdown ani jiná přísná omezení.

Itálie zpřísňuje

Italská vláda kvůli nárůstu počtu případů nákazy koronavirem naopak protiepidemická opatření přitvrdila. Od 10. ledna do konce března, kdy končí v zemi nouzový stav, budou moci jezdit veřejnou dopravou, ubytovat se v hotelu, použít vlek v lyžařských areálech nebo jít do bazénu jen lidé s potvrzením o očkování proti covidu-19 či o nedávném prodělání nemoci.

Doposud byl takzvaný super zelený pas potvrzující bezinfekčnost potřeba pro vstup do vnitřních prostor restaurací, kin či divadel. Podle deníku Il Sole 24 Ore bude negativní test od 10. ledna stačit pouze na pracovištích či ve školách.

Italská média nicméně ještě ve středu psala o možnosti rozšíření super zeleného pasu pro všechny zaměstnance. To zatím vláda neschválila. Očekává se ale, že by o tom mohla jednat na lednovém zasedání. Itálie potřetí v řadě překonala rekord v počtu nových nákaz. Za posledních 24 hodin jich zaznamenala 126 888, den předtím přes 98 tisíc.