Pandemie ve světě: Izraelští experti doporučili čtvrtou dávku, studie porovnávaly riziko hospitalizace u omikronu

Starší 60 let a další ohrožené skupiny Izraelců budou mít možnost nechat se naočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu. Slovensko dál uvolňuje restrikce. Rakouské restaurace budou zavírat nejpozději ve 22:00. K očkování se snaží veřejnost motivovat britská vláda. Nastupující vlnu pandemie už nelze zastavit, prohlásil německý ministr zdravotnictví. Třetí dávky vakcín pro všechny v bohatých zemích prodlužují pandemii, tvrdí WHO. Riziko hospitalizace je u omikronu o 40 procent nižší než u delty, uvádí britská studie.

On-line přenos
Koronavirus - prosinec
23:52

Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

20:59

Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

20:53

Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Ještě v polovině prosince poradci izraelského kabinetu zavedení čtvrté dávky očkování ani pro seniory či lidi se sníženou imunitou nedoporučili. Nyní se vládní tým přiklonil ke čtvrté dávkce pro seniory nad 60 let a další rizikové skupiny, a to po nejméně čtyřech měsících od dávky třetí. Premiér Naftali Bennett to označil za „skvělou zprávu“, která pomůže překonat omikron.

V Izraeli podle premiéra Bennetta začala pátá vlna epidemie a zabránit rychlému šíření omikronu mají podle něj lidé očkováním, a to včetně dětí. Za jediný den se v úterý zdvojnásobil počet nakažených novou variantou na celkových 341. Dalších osm stovek podezření na omikron se ověřuje.

Bennett svolal vládu, aby posoudila další ochranná opatření. Kabinet jednal už v pondělí, ale rozešel se bez dohody o nových restrikcích. Zatím ministři rozhodli, že počínaje nedělí mají úřady omezit počet přítomných zaměstnanců na polovinu běžné kapacity. Toto opatření má platit do 26. ledna.

Izrael v listopadu zavřel hranice ve snaze zpomalit šíření omikronu a pravidelně aktualizuje seznam zemí, kam mají Izraelci zákaz vyjíždět.

V devítimilionovém Izraeli od začátku epidemie na covid-19 zemřelo 8232 lidí, nakazilo se přes 1,3 milionu občanů a ukončenou vakcinaci má 5,8 milionu Izraelců. Třetí dávku má za sebou více než 4,1 milionu lidí.

Podání čtvrté dávky vakcíny proti covidu-19 lidem s oslabenou imunitou doporučilo už v říjnu Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v USA. Tento týden schválilo čtvrtou dávku pro lidi s vážnými problémy s imunitou brazilské ministerstvo zdravotnictví.

Slovensko pokračuje v uvolňování restrikcí

Slovensko od 3. ledna umožní restauracím a dalším gastronomickým podnikům znovu otevřít pro zákazníky. Vstup do nich by měl být povolen hostům očkovaným proti covidu-19 a lidem po prodělání této nemoci. Úřady ještě ale zvažují, že zmíněné povolení se bude vztahovat jen na očkované. Novinářům to ve středu řekl ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Opětovné otevření restaurací či kaváren požadovali někteří představitelé vládní koalice jako další krok při dříve zahájeném zmírňování omezení a poté, co se epidemická situace v zemi zlepšila. Gastronomické provozy budou moci využívat jen polovinu své kapacity pro zákazníky.

Restaurace na Slovensku nemohou obsluhovat hosty ve svých prostorech od konce listopadu, kdy vláda kvůli přetíženým zdravotnickým zařízením vyhlásila nouzový stav a zavedla zákaz vycházení s výjimkami. Už předtím ale v epidemií nejpostiženějších okresech mohly restaurace jídlo pouze rozvážet nebo ho vydávat přes okénko.

Rakousko určilo pravidla pro restaurace a velké akce

Zástupci rakouské vlády a spolkových zemí se v úterý dohodli, že od 27. prosince budou muset gastronomické podniky kvůli koronavirové nákaze zavírat nejpozději ve 22:00. Velkých akcí se budou smět za určitých podmínek účastnit nanejvýš dva tisíce lidí. Výjimku přitom nebudou mít ani silvestrovské oslavy.

Akcí konaných v interiéru bez adresných míst k sezení se bude smět zúčastnit nanejvýš 25 osob s nasazenými respirátory. S přidělenými místy k sezení to však bude až dva tisíce, pokud tito diváci budou mít po třetí posilující dávce vakcíny a navíc negativní test. Pokud bude podmínkou účasti na akci pouze dokončené očkování nebo zotavení z covidu, bude kapacita omezena na 500 lidí, při dodatečné podmínce doložení testu pak jeden tisíc. Akcí pod širým nebem se smí zúčastnit dva tisíce očkovaných lidí.

V současnosti smějí neočkovaní lidé v Rakousku opustit domov jen kvůli cestám do práce, do školy, k lékaři, na nákup zboží základní potřeby nebo kvůli zdravotní procházce.

Britští experti varují před přetížením zdravotnictví

Zatímco Izrael řeší čtvrtou dávku, Spojené království se snaží proočkovat populaci dávkou třetí. Právě vakcinaci považuje vláda premiéra Borise Johnsona i nadále za hlavní nástroj ve zvládání pandemie, přibližuje zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.

Jen za středu dostalo posilující dávku 900 tisíc lidí, cílem kabinetu je podat milion injekcí denně. Celkem už má za sebou tři dávky očkování 30 milionů Britů.

Vládní experti upozorňují, že nyní již dominantní omikron představuje kritické riziko pro britský zdravotnický systém, protože kvůli vysoce nakažlivé variantě musí do izolace mnoho pracovníků nemocnic.

Podle Vostala je změna atmosféry v zemi cítit. „V Londýně nikdo galerie nezavírá, ale zavírají se samy. Restaurace či muzea hlásí rekordní propady v rezervacích,“ jmenuje, jak se projevují obavy z omikronu. Johnson už Britům garantoval „tradiční Vánoce“, vyzval je ale, aby se před návštěvami příbuzných nechali testovat. Je otázkou, nakolik budou chtít Britové dodržovat opatření, o nichž rozhodne premiér, kolem nějž se nyní i v souvislosti s restrikcemi točí několik skandálů.

„Je ve vzduchu, jak bude vypadat Silvestr, jak budou vypadat příští dva týdny,“ konstatuje korespondent ČT s tím, že britský ministerský předseda oznámil, že nemůže garantovat, co se bude dít po 25. prosinci. Například londýnský starosta Sadiq Khan už zrušil silvestrovský ohňostroj na Trafalgarském náměstí.

Události: Nárůst počtu nakažených v Británii (zdroj: ČT24)

Jak nebezpečný je omikron?

Británie za poslední den ohlásila 106 122 pozitivních testů na koronavirus, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Za 24 hodin v Británii zemřelo 140 lidí s nemocí covid-19. V britských nemocnicích je nyní hospitalizováno 129 pacientů s nakažlivější variantou koronaviru omikron a 14 lidí po nákaze touto variantou zemřelo. 

Britská vláda a nejrůznější pozorovatelé mezitím čekají na předběžnou analýzu úřadu pro zdravotní bezpečnost ohledně toho, jak moc je nová varianta nebezpečná ve srovnání s dosud dominantní deltou. Podle informací webu Politico vládní vědci pravděpodobně předloží závěr, že omikron nakaženým způsobuje spíše mírnější zdravotní problémy, avšak zpráva přinese smíšené poselství. Oficiální publikace hodnocení se očekává do konce týdne.

Studie: Riziko hospitalizace je u omikronu o 40 procent nižší než u delty

V právě zveřejněné studii vědci z Královské univerzity v Londýně uvedli, že u lidí nakažených variantou omikron je o 40 procent nižší pravděpodobnost, že budou muset být hospitalizováni, než u nákazy variantou delta.

Výzkumníci ale také varují, že sice je u omikronu menší riziko hospitalizace, ale tato varianta je podle dosavadních zjištění nakažlivější a šíří se rychleji. Zatížení zdravotního systému tedy může být shodné jako při předchozích vlnách epidemie.

Vědci brali v potaz výsledky všech PCR testů na přítomnost viru SARS-CoV-2 realizovaných v Anglii během první poloviny prosince. Data zahrnovala 56 tisíc případů omikronu a 269 tisíc případů varianty delta. Za hospitalizaci považovali jakoukoliv návštěvu nemocnice nakaženým člověkem do čtrnácti dní od pozitivního testu. Studie zatím čeká na odborné posouzení.

Studie Edinburské univerzity, která vycházela ze zdravotních záznamů 5,4 milionu lidí ve Skotsku, zjistila, že riziko hospitalizace je u omikronu o dvě třetiny nižší než u delty. Omikron je ve Skotsku dominantní od minulého týdne. Také tato studie čeká na odborné posouzení. 

Také z nové jihoafrické studie vyplývá, že při nákaze koronavirovou variantou omikron je nižší riziko vážného průběhu onemocnění i riziko hospitalizace než při nákaze variantou delta. Výsledky však pravděpodobně částečně ovlivnila skutečnost, že obyvatelé Jihoafrické republiky měli lepší imunitu proti covidu-19, když se začala šířit varianta omikron, než jak tomu bylo o několik měsíců dříve s příchodem delty, upozornili podle Reuters autoři výzkumu. Porovnávali totiž data o případech nákazy variantou omikron od října do listopadu se záznamy o nákazách variantou delta od dubna a listopadu v Jihoafrické republice.

Wales zpřísní o víkendu protiepidemická opatření

Vláda ve Walesu ve středu následovala Skotsko a oznámila další zpřísnění protiepidemického režimu od 26. prosince. V barech a restauracích se tam lidé budou moci scházet v maximálně šestičlenných skupinách a na různých veřejných místech či na pracovištích bude povinné dodržování rozestupů, řekl premiér britského regionu Mark Drakeford.

Ohlášená opatření by podle něj měla platit nejkratší možnou dobu. Kromě vyžadování rozestupů a omezení setkávání v restauracích jsou mezi nimi také limity pro účast na hromadných akcích, přičemž pro ty venkovní činí 50 lidí a pro ty pod střechou 30. Podniky v pohostinství kromě toho budou moci obsluhovat pouze zákazníky sedící u stolů, informuje zpravodajská stanice BBC.

Německý ministr: Nové vlně nelze zabránit

Jediným řešením šířící se vlny varianty omikron je očkování a posilovací dávka vakcíny, nechal se ve středu slyšet německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. „Jsme v situaci, kdy sice pomalu, ale jistě dostáváme současnou vlnu varianty delta pod kontrolu,“ řekl s tím, že země zároveň stojí na počátku páté vlny pandemie, čemuž už dle jeho slov nejde zabránit.

„Omikron může být do tří týdnů zodpovědný za většinu případů nákazy,“ podpořil ministra Lothar Wieler, který je šéfem Institutu Roberta Kocha.

Lauterbach rovněž řekl, že kvůli současnému nedostatku vakcín mRNA od sdružení BioNTech/Pfizer, kterých má Německo nyní k dispozici asi tři miliony, bude přeočkování postaveno především na preparátu od Moderny. Tato vakcína je rovněž založena na mRNA. „Moderny máme třicet milionů, na každý týden máme připraveno deset milionů dávek,“ konstatoval ministr.

Výrazný nárůst podílu varianty omikron na nových případech nákazy zaznamenává také sousední Rakousko. Během týdne se výskyt omikronu více než zpětinásobil – zatímco v týdnu od 6. do 12. prosince úřady zaznamenaly 49 případů infekce omikronem, v následujícím týdnu to bylo 278 případů.

WHO: Třetí dávky vakcín pro všechny v bohatých zemích prodlužují pandemii

Programy očkování třetí dávkou vakcín pro všechny v bohatých zemích pravděpodobně můžou za prodlužování pandemie covidu-19. Takový názor ve středu v Ženevě vyjádřil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pokud by místo toho byly vypotřebované očkovací dávky použity na očkování zdravotního personálu a ohrožených osob v chudších zemích, mohlo být už v září ve všech zemích naočkováno 40 procent lidí. Více než polovina členských států WHO však 40procentního cíle do konce tohoto roku nedosáhne, upozornil Tedros.

WHO vychází z předpokladu, že při 40procentní globální proočkovanosti v každé zemi by byla akutní fáze pandemie u konce. „Plošné programy očkování posilující dávkou pandemii pravděpodobně prodlužují, místo aby ji ukončily,“ poznamenal šéf WHO. Problém podle něj spočívá v tom, že očkovací dávky jsou dodávány zemím, které už mají vysokou proočkovanost. Tyto dávky pak chybí v chudších zemích. To dává viru příležitost se šířit ve špatně zásobených oblastech a vytvářet tam nové varianty.

Také nezávislá očkovací rada, která radí WHO, se ve středu vyslovila jasně proti všeobecným programům očkování třetí dávkou.

Americký regulátor povolil použití covidové pilulky od Pfizeru

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve středu udělil mimořádné povolení antivirální pilulce proti covidu-19 od firmy Pfizer. Jedná se o první lék tohoto typu, který regulátor schválil. Lék Paxlovid je určen pro osoby krátce po prokázání nákazy koronavirem a jeho cílem je předejít zhoršení symptomů a vyhnout se tak hospitalizaci či úmrtí. Pfizer ve vyjádření uvedl, že je připraven lék začít ihned v USA distribuovat a navýší výrobní kapacity. Příští rok chce rovněž požádat o plné schválení léčiva.

FDA schválila nasazení léku jen na lékařský předpis osobám starším 12 let, které váží alespoň 40 kilogramů. Musí rovněž vykazovat mírné až středně těžké symptomy covidu-19, mít pozitivní test a podle anamnézy vysoké riziko, že by u nich mohla vést nákaza k vážnějším komplikacím.

Paxlovid však nemá sloužit k prevenci nemoci covid-19 před či po nakažení koronavirem nebo k léčbě osob, které kvůli covidu-19 leží v nemocnici. FDA rovněž uvádí, že lék nenahrazuje vakcíny a nadále doporučuje Američanům, aby se nechali naočkovat, případně si dát posilovací dávku. Lék se podává ve třech tabletách dvakrát denně po dobu pěti dní. Úřad nyní nedovoluje delší podávání léku.