Pandemie ve světě: Británie od očkovaných nežádá karanténu. Německo zintenzivnilo kontroly v pohraničí

Události: Izrael očkuje seniory třetí dávkou (zdroj: ČT24)

Plně naočkovaní cestující z EU a USA po příjezdu do Velké Británie nemusejí od pondělí do karantény. Německá policie po zpřísnění opatření zvýšila četnost namátkových kontrol v pohraničí. Země také nabídne očkování třetí dávkou proticovidové vakcíny ohroženým skupinám obyvatel. Posilovací dávku vakcíny už svým občanům starším 60 let aplikuje Izrael. Americká Florida hlásí rekordní počty hospitalizovaných, přičemž tamní guvernér odmítá protiepidemické restrikce.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Pravidla, která britský kabinet oznámil minulý týden, vstoupila v platnost v pondělí ráno. Cestující se i nadále musí před odletem prokázat negativním PCR testem a stejný test absolvovat i druhý den po příjezdu do země.

Uvolnění podmínek cestování podle britské vlády umožní shledání rodinám a blízkým z různých zemí, kteří byli odloučeni kvůli pandemii covidu-19.

Uvolnění pravidel vítají i dopravci, podle některých jsou však restrikce stále příliš přísné. Šéf londýnského letiště Heathrow John Holland-Kaye v rozhovoru se stanicí Sky uvedl, že by měl být rozšířený seznam nízce rizikových zemí a zrušeny restrikce pro cestující z Francie.

Více kontrol v německém pohraničí

Německá spolková policie zvýšila četnost namátkových kontrol na hranicích. Opatření souvisí s novým karanténním nařízením, které od srpna požaduje při cestách do Německa negativní test na koronavirus, pokud pobyt v zahraničí trval déle než 24 hodin. Výjimku mají studenti a také pendleři, kteří do Německa dojíždějí z epidemicky bezpečných zemí, jakou je i Česká republika. Test nepotřebují plně očkování proti covidu-19 a také ti, kteří nemoc prodělali.

Saské ředitelství spolkové policie v Pirně uvádí, že kontroly policisté provádějí v celém saském pohraničí, tedy na pomezí s Polskem i Českem. Ostraha se týká běžných silnic, ale i dálnic a železnice. Policie rovněž zdůrazňuje, že kontroly jsou výhradně namátkové.

Stejně spolková policie postupuje i v Bavorsku. Tato spolková země je totiž jednou z hlavních vstupních bran, přes kterou se Němci vrací z dovolených na jihu Evropy.

Německo bude očkovat ohrožené skupiny obyvatel třetí dávkou vakcíny proti koronaviru a vakcinaci nabídne i dětem od 12 let. „Jsme přesvědčeni, že v rámci zdravotní prevence to je smysluplné a správné,“ řekl bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek.

V Izraeli už očkují třetí dávkou

V Izraeli se podařilo rychle proočkovat šedesát procent populace a nyní země přeočkovává obyvatele starší šedesáti let. O třetí dávku vakcíny se denně hlasí tisíce seniorů, reportuje blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Očkování již nemají na starosti velká centra, ale nemocnice a pojišťovny, které zvou své klienty.

Izraelský premiér Naftali Bennett očkování třetí dávkou přivítal, prvotní čísla ale podle Borka ukazují, že tempo přeočkování by mohlo být násobně rychlejší. Bennett chce do konce srpna třetí dávkou naočkovat celou seniorskou populaci, během neděle dostalo posilovací dávku přes 30 tisíc lidí. „Izrael, alespoň v představách politiků, předpokládá, že tempo v příštích dnech ještě výrazně naroste,“ popisuje Borek.

Izrael má při očkováni seniorů výhodu: věkový průměr populace je totiž ve srovnání s Evropou daleko nižší. Zatímco v Česku tvoří tato skupina víc než čtvrtinu obyvatelstva, v Izraeli jen 16 procent.

V souvislosti s tím Izrael očkuje mládež. Kampaň, která vyzývá k očkování mladistvé ve věku dvanáct až devatenáct let, se rozběhla koncem června v souvislosti s nárůstem případů kmene delta. V důsledku vakcinace mladistvých celková proočkovanost izraelské populace během července vzrostla ze zhruba šedesáti procent na dvaašedesát, doplňuje korespondent ČT.

Floridské nemocnice zaplnili neočkovaní

Florida v neděli evidovala 10 207 pacientů hospitalizovaných s covidem-19. Cifra překonává rok starý rekord. V nemocnicích na Floridě leží v přepočtu na obyvatele nejvíce pacientů s koronavirem v USA a špitály hlásí, že nové příchozí musejí umisťovat na lůžka na chodbách. Řada nemocnic informuje také o tom, že přijímají mladší pacienty než dříve.

K prudkému nárůstu infekcí a hospitalizací – v uplynulém týdnu průměrně přibývalo dvanáct stovek pacientů denně – dochází na Floridě v době, kdy se tam rozšířila nakažlivější delta varianta koronaviru, ale obyvatelé se vracejí k předpandemickému životu. Docent epidemiologie z Jihofloridské univerzity Jason Salemi proto nárůst považuje za „zcela nepřekvapivý“.

Drtivá většina lidí, kteří leží v nemocnicích, podle týden starých údajů není očkovaná. Agentura AP uvádí, že jde o více než 95 procent hospitalizovaných.

Vedení Floridy vzdoruje dalším protiepidemickým opatřením. Republikánský guvernér Ron DeSantis spolu s místními zákonodárci omezil pravomoci úředníků, kteří by taková pravidla chtěli prosazovat. Guvernér také zakázal školám, aby podmiňovaly návrat dětí do lavic nošením roušek.

Přední americký epidemiolog Anthony Fauci v neděli předeslal, že Spojené státy nepřistoupí kvůli covidu-19 k dalšímu lockdownu, jelikož vakcínu už dostalo dostatečné množství Američanů. Podle Fauciho dosavadní míra očkování nezabrání dalším prudkým nárůstům případů, ale situace by už neměla být tak kritická jako v zimě.

Vojáci vypomáhají v Sydney

Naproti tomu australská velkoměsta lockdowny prodlužují. Stalo se tak například v Brisbane a okolí, kde měla uzávěra trvat do úterního večera, tamní úřady ji ale prodloužily do neděle. Lidé mohou jít ven pouze na nákup nezbytného zboží, do práce, k lékaři či venku cvičit. Ve státě Queensland jde o dosud nejpřísnější restrikce.

V nejlidnatějším australském městě Sydney lockdown platí již šestým týdnem. Současné propuknutí epidemie ve městě odstartovala nákaza řidiče limuzíny, který vozil posádky zahraničních letů. Od té doby se v metropoli nakazilo zhruba 3600 lidí.

V Sydney lidem v karanténě doručuje jídlo policie i obranné síly
Zdroj: Reuters/Stringer

Na dodržování karantény v Sydney má vedle policistů dohlížet na tři sta neozbrojených vojáků australské armády. Děje se tak poté, co řada lidí povinnou karanténu porušila. Sydneyské úřady zároveň vyzvaly obyvatele, aby pomohly zabránit dalšímu šíření infekce tím, že zůstanou doma.

Opakované lockdowny v poslední době zavedlo hned několik australských měst poté, co se v nich objevila delta varianta koronaviru. Australský premiér Scott Morrison avizoval, že po proočkování sedmdesáti procent populace starší šestnácti let bude pravděpodobnost dalších lockdownů nižší. Morrison doufá, že kontinent této hranice dosáhne do konce roku, dosud ale vakcínu dostala jen pětina obyvatel.