Pandemie ve světě: Bavorsko a Sasko zpřísňují opatření, V Rakousku nebo Nizozemsku se proti nim protestuje

Události: V Bavorsku a Sasku se zpřísňují opatření, v Rakousku se proti nim protestuje (zdroj: ČT24)

V Rakousku je neděle poslední den před nástupem celostátní uzávěry, která skončí nejspíš až za tři týdny. Kancléř Alexander Schallenberg se občanům, zejména těm očkovaným proti covidu-19, omluvil za nepříjemnosti, které jim nová omezení přinesou. Podle něj je z nich vláda smutná, ale považuje je za nutnost. Desetitisíce odpůrců opatření demonstrovaly v sobotu ve Vídni, v neděli vyšly tisíce lidí do ulic v Linci. Opatření proti koronaviru zpřísňují i v Bavorsku a Sasku.

Uzávěru Rakousko od začátku pandemie nařídilo už počtvrté, v této vlně k razantním opatřením sáhlo jako první země EU. Od pondělí budou smět lidé opouštět domov jen v nutných případech kvůli cestě do práce, do školy, na nákupy nebo kvůli zdravotním procházkám. Zavřou se restaurace, většina obchodů a všechny akce s větším počtem účastníků se ruší.

„Věřte mi, že to, že je znovu potřeba omezit lidem jejich svobody, je i pro mě velice těžké,“ řekl Schallenberg v rozhovoru pro nedělní vydání listu Kurier. Podle něj vláda doufala, že k tak přísným restrikcím už nebude muset nikdy sáhnout, ale přiměly ji k tomu vysoké počty nakažených i to, že dosavadní omezení pro neočkované neměla příliš viditelný efekt.

V Rakousku za poslední den přibylo přes čtrnáct tisíc nových případů nákazy, což je ve víkendových statistikách nebývale vysoké číslo. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden, se zvýšila na 1086. V Česku je nyní sedmidenní incidence na hodnotě 978, v Německu na hodnotě 373. Za týden v Rakousku kvůli covidu-19 zemřelo 309 lidí.

Kromě lockdownu vláda v pátek oznámila také to, že od února zavede povinné očkování proti covidu. Plně očkováno je v zemi 66 procent lidí.

Protesty v ulicích

Právě páteční zprávy o uzávěře a povinném očkování přivedly o víkendu do ulic demonstrovat desetitisíce lidí. V centru Vídně se v sobotu sešly desetitisíce protestujících. Vysokou účast hlásila policie i na nedělním protestu v hornorakouském Linci, původně se odhadovalo, že na manifestaci dorazí asi 600 lidí, odpoledne jich ale v centru města bylo nejméně desetkrát tolik, napsala APA.

V davu demonstrantů v Linci bylo vidět hodně červenobílých státních vlajek a také transparenty s nápisy jako „Ne očkovací povinnosti“, „Ruce pryč od našich dětí“ či „Vakcína je zločinem proti lidskosti“.

Rakouská ministryně pro EU a ústavní záležitosti Karoline Edtstadlerová v neděli v rozhovoru se stanicí ORF řekla, že zavedení očkovací povinnosti neodporuje ústavě. Podle ní vláda toto opatření předem konzultovala s právními experty, žádný prý neřekl, že by na to vláda neměla právo.

Ačkoli vláda detaily o povinném očkování zatím nezveřejnila, řekla Edtstadlerová, že při nedodržení toto povinnosti budou lidem zřejmě hrozit pokuty až do výše 3600 eur, což dělá asi 90 tisíc korun.

Německo také přitvrzuje

Přitvrzují také opatření v Německu, zejména v oblastech sousedících s Českem. Bavorsko redukuje veřejný život ve chvíli, kdy je obsazených devět z deseti lůžek na jednotkách intenzivní péče. Podle bavorského premiéra kvůli těm, kdo se nedali očkovat. „Incidence u neočkovaných je v Bavorsku přes patnáct set. Incidence u očkovaných 110,“ říká Söder.

Nejméně na tři týdny se v Bavorsku zavírají bary a kluby. Ulice se vylidňují i v další spolkové zemi, která sousedí s Českem. V Sasku se mají od pondělí uzavřít kluby, bary a sportovní a kulturní zařízení. V oblastech s nejvyšší mírou nákazy bude platit pro neočkované zákaz nočního vycházení.

Těm se navíc dál zkomplikuje život od čtvrtka a to na území celého Německa. Bez aktuálního testu nebudou smět na pracoviště ani do MHD. Tuto povinnosti má kromě personálu při namátkových kontrolách v některých spolkových zemích vymáhat i policie. Německý ministr zdravotnictví navíc nevylučuje, že příští uzávěra dopadne, podobně jako v Rakousku, i na očkované.

Protesty v Nizozemsku

Proti přísnějším covidovým opatřením pak už druhou noc po sobě demonstrují v Nizozemsku. A opět protesty skončily násilím. Demonstranti v Haagu zapalovali auta a házeli na policisty kamení. Pět z nich utrpělo zranění. K dalším střetům došlo ve městě Urk a v jižní provincii Limburg. Okolo pětatřiceti tisíc demonstrantů v neděli protestovalo i v Bruselu.