Vítězství Ukrajiny bude záviset na ochotě Američanů poslat další pomoc, míní Heřmánek z Team 4 Ukraine

Události, komentáře | Události, komentáře | 1206 (zdroj: ČT24)

Odhodlání Ukrajinců se nezmění, vítezství proto bude záviset na ochotě Spojených států amerických poslat Kyjevu další pomoc, míní Jan Heřmánek, místopředseda organizace Team 4 Ukraine. Ukrajina je rozmanitá země, kde je každý region rozdílný, ale celkově převažuje frustrace a únava, dodal kameraman Ján Schürger v pořadu Události, komentáře, kde oba hovořili o situaci v napadené zemi.

Ukrajinci jsou výrazně lépe vybaveni než před dvěma roky, ale některé jednotky byly už i čtyřikrát personálně obnoveny. Nedostává se jim munice, odminovací techniky a důležitá je i letecká převaha (Ruska), řekl Heřmánek.

Tamní obyvatelé a vojáci se cítí opuštění, i přes slova podpory z úst západních politiků, že Ukrajina nepadne, že s ní Západ bude tak dlouho, jak to bude potřeba, jsou dodávky zbraní pomalé a je jich málo, míní Heřmánek. „Zároveň se vyčítá Ukrajině, že nedosahuje výsledků, které jsou nerealistické vzhledem k tomu, co dostala,“ dodal.

Ukrajina nedostala dost techniky na rychlý průlom a Rusko mělo dostatek času, aby vybudovalo rozsáhlé opevnění, připomněl Heřmánek příčiny stávající situace na Ukrajině.

„Od Ukrajinců se očekává, že udělají průlom bez toho, aby ztratili většinu své armády, a udělali to rychle. To je pohádka, která je nerealistická. Vědí o tom i američtí generálové, ale nesetkává se to s politickou reprezentací, která chce deklarovat úspěch odměnou za investované miliardy dolarů,“ vysvětlil Heřmánek.

Vítězství Kyjeva podle něj závisí na ochotě Spojených států amerických dodat další pomoc. Na Ukrajině je cítit frustrace, že Evropská unie nedoručila milion kusů dělostřelecké munice, jak deklarovala Evropská komise. „Naše ekonomická síla je i vůči Rusku několikanásobně větší a je to jen věc politické vůle,“ prohlásil místopředseda Team 4 Ukraine.

Pomoc Čechů a ze zahraničí

V průběhu války se změnila i ochota lidí pomáhat Ukrajině. „Vytvořili jsme si sociální bublinu podporovatelů, kteří vydrží dlouho,“ řekl místopředseda Team 4 Ukraine. „V čase se podpora zmenšuje, jak lidem docházejí peníze nebo už jich nemají tolik jako na začátku. U nás ale výrazný pokles nevidím,“ prohlásil.

Zahraniční investice přicházejí především na západ Ukrajiny, kde mají firmy větší jistotu, že nepřijdou o své peníze kvůli válce. Ukrajina se snaží diverzifikovat svou energetickou síť, která je od období Sovětského svazu silně centralizovaná a zaměřená na jadernou energetiku, míní Schürger.

Korupce na Ukrajině

Ukrajince kromě války, kterou v zemi rozpoutalo Rusko, nejvíc trápí korupce spolu s nízkými platy a důchody. Vyplývá to z průzkumu Kyjevského mezinárodního institutu sociologie provedeného na přelomu letošního září a října.

„Místní řeší korupci,“ potvrdil z vlastní zkušenosti Schürger. „Jak konflikt postupuje, tak opět vylézají na povrch korupční skandály, opadlo nadšení, které stmelilo národ na začátku plnohodnotné invaze v únoru 2022,“ zdůraznil kameraman.

„Lidé se začínají zaměřovat na to, kam jdou peníze ze zahraničí. Když se vojáci vrátí domů, tak se ptají, proč nejsou opravené chodníky, proč nemají potřebné vybavení,“ popisuje Schürger. Diskuze v ukrajinské společnosti však podle něj ukazuje na to, že se země vydává demokratickou cestou. Ukrajinci se vidí v Evropě a jsou velmi inovativní, dodal.