Od Izraele po Rusko. Svět kondoluje Maroku po ničivém zemětřesení, pomoc nabízí i česká vláda

Politici z celého světa vyjadřují soustrast Maroku, kde zemětřesení zabilo stovky lidí. Silné otřesy poničily mnoho budov v Marrákeši i v dalších městech, včetně těch historických. Organizace OSN a řada státníků chtějí Maroku poskytnout podporu. Pomoc nabízí také český premiér Petr Fiala (ODS). Do Maroka večer odletí dvoučlenný tým hasičů, který dohodne případné nasazení českých záchranářů. Přepravu by zabezpečila česká armáda.

Páteční otřesy si vyžádaly podle marockých úřadů stovky lidských životů, tragická bilance ale nejspíš ještě poroste. Podle české diplomacie by Češi mezi oběťmi být neměli.

Na síti X (dříve Twitter) své kondolence vyjádřila řada politiků ze všech koutů Evropy, včetně českého premiéra Fialy, ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.

„S velkým zármutkem sleduji následky ničivého zemětřesení v Maroku. Vyjadřuji soustrast rodinám obětí a přeji to nejlepší těm, kdo přišli o své domovy. Česká republika je připravená poslat do Maroka potřebnou pomoc,“ napsal Fiala.

Lipavský uvedl, že ministerstvo je připravené uvolnit na humanitární pomoc Maroku peníze. „Detaily řešíme s hasiči a marockou stranou,“ napsal ministr na síti X.

Události: Zemětřesení v Maroku zabilo přes tisíc lidí, poničilo i Marrákeš (zdroj: ČT24)

Češi v pohotovosti

Čeští hasiči mohou okamžitě poslat do Maroka speciální USAR tým, pokud přijde oficiální žádost. Jsou v pohotovosti a chystají techniku. USAR se specializuje třeba na vyhledávání přeživších pod sutinami budov.

„Jde o čas, záchranné jednotky se musejí co nejdřív dostat na místo, aby mohly identifikovat v sutinách, jestli jsou tam zranění a kde jsou zasypáni a okamžitě zahájit záchranné operace tak, aby je co nejdřív dostaly ven,“ popisuje Jiří Němčík z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, který byl velitelem českého týmu při zásahu po letošním zemětřesení v Turecku.

Statisticky jsou klíčové první tři dny po katastrofě, kdy je relativně vysoká pravděpodobnost přežití v sutinách, uvedl Němčík. „První den se pohybuje někde nad sedmdesáti procenty a směrem k tomu třetímu dni to jde rapidně dolů a jsou to jen jednotky procent. Po delší době už je to na úrovni takřka zázraku, třeba že uvázli v pokoji s lednicí a neutrpěli závažná zranění,“ vysvětluje Němčík.

Mezinárodní červený kříž upozornil, že Maroko bude pomoc potřebovat měsíce, nebo dokonce roky. Na pomoc zasaženým lidem vyhlásila sbírku Charita Česká republika. „Pro lidi, kteří přišli o své domovy, je potřeba zajistit bezpečná shromaždiště, přístřeší, teplé jídlo, vodu a oblečení. Charita na místo také vysílá své zástupce,“ uvedla na svém webu.

Alžírsko přeruší diplomatický bojkot

Alžírsko kvůli zemětřesení znovuotevře svůj vzdušný prostor pro humanitární lety ze zasaženého státu. Sousední země přitom s Marokem před dvěma lety přerušila diplomatické vztahy kvůli dlouholetým územním sporům. Podle vyjádření alžírského prezidentského úřadu je země připravena i nabídnout své prostředky, pokud o ně Maroko požádá.

Mezi prvními, kteří chystají praktickou pomoc, je podle stanice al-Džazíra Izrael. Jeho ministerstva obrany a zahraničí podle informací stanice dávají dohromady „velký tým“, který v zasažené zemi pomůže se záchrannými operacemi. Mezi oběťmi podle stanice nejsou žádní Izraelci.

Tchaj-wanský hasičský sbor uvedl, že má v pohotovosti 120 záchranářů připravených na cestu do Maroka. Desítky záchranářů uvedlo do pohotovosti také Turecko. Terénní pracovníci podle médií čekají jen na oficiální žádost o pomoc z marocké strany.

Šok na summitu G20

V Dillí, kde v sobotu začal summit skupiny vyspělých ekonomik G20, svoji soustrast vyjádřili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, indický premiér Naréndra Módí nebo předseda Evropské rady Charles Michel.

„Všichni jsme po hrozném zemětřesní v Maroku v šoku. Francie je připravená reagovat první pomocí,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron z paluby letadla na cestě do Dillí. Španělský premiér Pedro Sánchez napsal, že „Španělsko stojí na straně obětí této tragédie a jejich rodin“. Obě země s Marokem pojí koloniální minulost. 

Americký prezident Joe Biden v Dillí zveřejnil prohlášení, v němž vyjádřil „hluboký zármutek nad ztracenými životy a zkázou v Maroku“. USA jsou podle šéfa Bílého domu připraveny poskytnout marockému králi a lidu „veškerou nezbytnou pomoc“.

„Hlubokou soustrast“ projevili podle agentury AFP také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan a ruský vládce Vladimir Putin. Soustrastné poselství marockému králi Muhammadu VI. poslal například i finský prezident Sauli Niinistö, čínský prezident Si Ťin-Pching nebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Vaše Veličenstvo, v této pohnuté chvíli jsem v myšlenkách s vámi a přeji vám a všem obyvatelům Maroka především mír, pokoj a bezpečí,“ napsala Čaputová podle webu aktuality.sk v dopisu adresovaném marockému králi.

„Maroko disponuje na poměry rozhádaného Blízkého východu a severní Afriky docela vyváženými vztahy a velkou diplomatickou prestiží. Pomoc tak nabídly tak rozdílné entity jako Spojené státy, Velká Británie, Rusko, Čína a podobně,“ vysvětluje blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Připomněl, že izraelští politici na tragickou událost zareagovali i během šabatu, kdy jsou tradičně nečinní.

Němčík z HZS: Přežití lidí v sutinách po více než třech dnech je skoro zázrak (zdroj: ČT24)