Obsazení postu šéfa slovenského parlamentu vyvolalo v koalici roztržku

Události: Obsazení postu předsedy slovenského parlamentu (zdroj: ČT24)

Už tento měsíc by mohlo být jasné, kdo se stane novým předsedou slovenského parlamentu, tvrdí Matúš Šutaj Eštok, lídr strany Hlas, která chce nového předsedu parlamentu nominovat. Spor o tento post, který je podle tamní ústavy druhou nejvyšší funkcí ve státě, stál v pozadí zatím největší koaliční roztržky. O křeslo totiž měly zájem hned dvě vládní strany. Předseda SNS Andrej Danko však od kandidatury ustoupil. Slovní útoky v koalici ale pokračují.

„Pokud tu byly nějaké otázky, debaty, komu ta pozice náleží, tak pro nás to není otázka. Náleží straně Hlas,“ je přesvědčen úřadující ministr vnitra Eštok. Jeho Hlas by rád o řádném šéfovi poslanců nechal hlasovat ještě tento měsíc. Zmiňovanou ústavní funkci naposledy vykonával Peter Pellegrini. Po jeho odchodu do prezidentského paláce ho už půl roku pouze zastupuje jeden z místopředsedů.

„V Národní radě není ústavně vyžadovaná funkce předsedy parlamentu a my se na to jen díváme a posouváme to z měsíce na měsíc,“ není se situací spokojen místopředseda KDH Viliam Karas. Zástupci koalice navíc připouštěli, že nové jméno nemusí být jasné ani do příštích voleb.

Kromě Hlasu o post dlouho stála i SNS. Její předseda Danko však před nedávnem sdělil, že o funkci nemá zájem a dodal, že od strany Hlas si vyprošuje útoky, „že SNS rozbíjí tuto vládu“.

Spory i ohledně zprávy o pandemii

Mohlo by se zdát, že zatím nejvýraznější koaliční spor tímto skončil. Jenže ostré vzkazy mezi oběma stranami neustaly. I když od parlamentních křesel se přesunuly k těm vládním – konkrétně kolem zmocněnce pro vyšetřování pandemie covidu Petera Kotlára, kterého nominovala právě SNS a který měl zhodnotit postup státu během této doby.

Kotlár v nedávné zprávě mluvil třeba o vakcínách jako o biologické zbrani, která mění lidskou DNA. Strana Hlas to odmítla jako zpochybnění vědeckých faktů. Podle slovenského Denníku N Eštok řekl, že zprávu o pandemii v této podobě ani nemusí Kotlár na vládu posílat.

SNS následně Hlasu vzkázala, ať raději řeší své nominanty. „Eštok by se měl spíše zaměřit na systémovou práci v policii a ne otevírat témata, která jsou předmětem koaliční rady,“ stálo ve vyjádření SNS.

Novým šéfem parlamentu by mohl být současný ministr pro investice Richard Raši (Hlas). Jestli ale tento krok vyřeší pnutí v koalici premiéra Roberta Fica (Smer), ukáží až následující týdny a měsíce.