Obava z návratu minulosti. Putin se vrací ke Stalinově éře v době, kdy si Rusko připomíná oběti čistek

Horizont ČT24: Připomínky obětí velké čistky (zdroj: ČT24)

Konec října je obdobím, kdy si Rusko obvykle připomíná oběti stalinských represí. Tradice se zrodila v kruhu tamního disentu jako výsledek úsilí hnutí Memorial. Po pádu komunismu se pieta za ty, kteří přišli o život v dobách stalinského velkého teroru, plně etablovala. Ruské úřady ovšem před dvěma lety organizaci Memorial zakázaly, Putinův režim se navíc v poslední době ke stalinské éře hlásí častěji.

Počet obětí největších stalinských čistek v Sovětském svazu odhadují historici nejméně na sedm set tisíc, jinde se píše až o jednom milionu a dvou stech tisících životů. Tragédie známá jako velký teror se odehrála v letech 1936 až 1938 a po celém Rusku rezonuje dodnes.

„Naše prababička, když byl její manžel zastřelen, zůstala sama se čtyřmi dětmi. Byla vyhoštěna do Ugliče,“ vzpomíná jedna z obyvatelek Petrohradu Natalija Anafonová. Oběti zločinů Josifa Stalina mají svůj vzpomínkový den v závěru října. Pozůstalí po zavražděných, jejichž ostatky nelze dohledat, obvykle uctívají jejich památku tam, kde je to možné, alespoň symbolicky.

Jiná z petrohradských žen – Zinajda Gerčiková – neví přesně, kde byl její otec zastřelen, tuší však, že by to mohlo být někde ve Sverdlovské oblasti. „V bývalém sídle NKVD jsem dostala několik tipů, ovšem bez úspěchu,“ dodává.

Polovina SSSR seděla, druhá je hlídala, popisuje historik

Na veřejných prostranstvích se také tradičně čtou jména tisíců lidí, které pozabíjela jejich vlastní vláda. Přes značný rozsah stalinských čistek ale nebývá účast na těchto akcích příliš početná. „Jak se říká – polovina Sovětského svazu seděla, druhá je hlídala,“ komentoval období represálií historik Štěpán Černoušek v pondělním vysílání Horizontu ČT24.

Čistky se podle něj dotkly prakticky každého obyvatele tehdejší východní velmoci. „Ale problém je v tom, že v Rusku nikdy nedošlo k nějakému pohledu zpět a označení té doby za zločinnou,“ upozornil Černoušek.

Reflexe historických zločinů v Rusku absentuje, šéf Kremlu Vladimir Putin se navíc opakovaně a hlasitěji odkazuje právě ke Stalinově éře. Hovoří o ní jako o hrdinné a úspěšné epoše ruských dějin. To je vývoj, který budí obavy jak u ruské populace, tak u odborníků.

„Myslím, že se v naší společnosti dějí velmi špatné věci. Dává se nám jasně najevo, že všechno (čistky i represe, pozn. red.) se může vrátit,“ říká Sergej Goršvo z Petrohradu.

Samotné sdružení Memorial ruské soudy zakázaly v roce 2021. Hnutí, které se zrodilo za perestrojky, aby oživilo památku na oběti stalinského teroru, se tak samo stává obětí totalitního sentimentu v současném Rusku. A letošní vzpomínkový den byl o poznání skromnější než dřív. „Policie slušně, ale i dostatečně tvrdě narušuje připomínkovou akci,“ prohlásil v pondělí spolupředseda Centra ochrany lidských práv Memorial Oleg Orlov.

To je podle něj absurdní a ukazuje to, že režim, který v Rusku zavládl, je totalitní. Obavy, že se na Stalinovy zločiny v Rusku zapomene docela, tak dál rostou, ruku v ruce s obavami ze stále větší razance Putinovy vlády.