Nord Stream 2 je téměř hotový. Německo a Spojené státy ale stále hledají kompromis

Události ČT: Projekt plynovodu Nord Stream 2 finišuje (zdroj: ČT24)

Rusko dokončilo první potrubní linku plynovodu Nord Stream 2. Podle prezidenta Vladimira Putina ji zbývá svařit z německé strany. Projekt, který spojuje přímo německé a ruské území, ale kritizují Spojené státy, stejně jako sílící němečtí Zelení. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) se snaží najít kompromis a do Washingtonu vyslala svého osobního poradce.

Mamutí projekt plynovodu Nord Stream 2 finišuje, stále ho však provází napětí. „Očekáváme, že logika vzájemného prospěchu i zisku jasně převáží nad veškerými umělými bariérami dnešní politické situace,“ prohlásil Putin. 

S projektem nesouhlasí především Washington, podle nějž jde o mocenskou páku Moskvy. Zúčastněným firmám hrozila sankcemi Trumpova i Bidenova vláda, novopečený prezident ale před dvěma týdny ustoupil. „Uvalit teď (na Německo) sankce by bylo kontraproduktivní pro naše partnerství s Evropou,“ zdůvodnil to Biden.

Teď je na tahu Berlín. Už v únoru se na veřejnost dostal dopis s návrhem kompromisu. Německý ministr financí v něm nabízel, že za americký souhlas s Nord Streamem 2 nakoupí americký zemní plyn za miliardu dolarů. Tento týden kancléřka Merkelová poslala do Bílého domu svého osobního poradce. Co ale prezidentu Bidenovi nabídl, je zatím tajné.

Zelení: Německo ruský plyn nepotřebuje

Kancléřka musí počítat i s odporem doma. Strana Zelených sílí a po zářijových volbách pravděpodobně usedne ve vládě. Její zástupci tvrdí, že Nord Stream 2 posiluje autokratickou Putinovu vládu a že díky obnovitelným zdrojům energie Německo ruský plyn nepotřebuje.

„Podle nás by plynovod vůbec neměl být zprovozněn. O definitivním řešení ale ještě musíme jednat,“ podotkl místopředseda parlamentní frakce Zelených Oliver Krischner.

Moskva ale tvrdí, že první kubické metry sibiřského plynu dorazí k německému pobřeží před koncem roku, a už v pondělí chce provést na téměř hotovém potrubí zatěžkávací zkoušku.

Bartuška čeká dokončení plynovodu, ale ne plné zprovoznění

Zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost ČR Václav Bartuška řekl v Horizontu ČT 24, že energetické poměry v Evropě dokončení tohoto plynovodu nezmění. Připomněl, že Evropě se podařilo v posledních dvanácti letech vytvořit společný trh s plynem. Rusko tak musí prodávat svůj zemní plyn za cenu, kterou určí burza v Rotterdamu. „Ne za cenu, kterou by chtěli oni sami“. Rusko je tak nuceno akceptovat evropské ceny, zdůraznil Bartuška.

Pro Česko bude mít dokončení ten dopad, že přes naše území možná poteče více plynu. To by znamenalo i větší příjem pro stát z tranzitu.

Zmocněnec nevylučuje, že plynovod Nord Stream 2 bude dokončen, ale domnívá se, že nebude plně zprovozněn. Po nástupu nové německé vlády očekává výrazné omezení v tomto směru. „Konečné slovo budou mít německé úřady, ne Rusové,“ dodal Bartuška.

Horizont ČT24: Václav Bartuška o plynovodu Nord Stream 2 (zdroj: ČT24)