„Nemyslím si to, já to vím.“ Macron trvá na tom, že ho australský premiér obelhal

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že australský premiér Scott Morrison mu v září lhal ohledně zrušení kontraktu na stavbu ponorek. Zároveň naznačil, že je zapotřebí více úsilí k obnovení důvěry mezi oběma spojenci. Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy se zachovaly ohledně kontraktu neobratně.

V Římě na summitu G20 se oba lídři setkali poprvé od doby, kdy Austrálie zrušila dohodu ve výši několika miliard dolarů s Francií kvůli alianci s USA a Velkou Británií.

Uzavření americko-australsko-britského paktu nazvaného AUKUS v září vyvolalo ostrou diplomatickou roztržku. Paříž tvrdila, že ji o chystané dohodě nikdo předem neinformoval a že byla postavena před hotovou věc. V důsledku dohody Francie ztratila zakázku na dodávku ponorek za 40 miliard dolarů (889 miliard korun). Francie kvůli tomu na protest dočasně stáhla své velvyslance z USA a Austrálie.

„Nemyslím si to, já to vím,“ odpověděl Macron na otázku, zda se domnívá, že mu australský premiér v kauze ponorek lhal.

„Velmi si vážím vaší země. Cítím k vašim lidem velký respekt a přátelství. Jen podotýkám, že když se respektujeme, musíme ctít pravdu a chovat se v souladu s touto hodnotou,“ řekl Macron v neděli skupině australských reportérů, kteří cestovali do Itálie na summit lídrů 20 největších ekonomik.

Biden označil postup Spojených států za neobratný

Morrison na mediální konferenci později téhož dne řekl, že nelhal. Předtím Macronovi vysvětlil, že konvenční ponorky Austrálie již nepotřebuje.

V pondělí australský vicepremiér Barnaby Joyce vyzval Francii, aby se na věc podívala z perspektivy. „Neukradli jsme ostrov, nepočmárali jsme Eiffelovu věž. Byla to smlouva. Smlouvy mají smluvní podmínky a jednou z nich je, že můžete od smlouvy odstoupit,“ řekl Joyce novinářům.

Joyce promluvil jen pár hodin předtím, než se australská ministryně zahraničí Marise Payneová setkala s francouzským velvyslancem v Canbeře. Payneová řekla, že jejich hodinová schůzka se zaměřila na úsilí o nápravu vztahu.

V pátek americký prezident Joe Biden řekl, že zacházení s novým paktem bylo neobratné a dodal, že si myslel, že Francie byla o zrušení smlouvy informována ještě před jeho oznámením. Biden se Macronovi neomluvil, ale uznal, že Spojené státy měly svého spojence o dohodě informovat dříve, napsala agentura AP.

Macron řekl, že obě země by měly lépe spolupracovat, aby se napříště podobným nedorozuměním vyhnuly. „Záleží hlavně na tom, co společně podnikneme v nadcházejících týdnech, měsících a letech,“ uvedl francouzský prezident.