TÉMA

Marise Payneová

Ukrajina vyhlásila nouzové ohrožení státu. Lídři odštěpeneckých oblastí podle Kremlu žádají Putina o pomoc

Krize kolem Ukrajiny se dále stupňuje. Tamní zpravodajská služba upozorňuje, že by Rusko mohlo napadnout Kyjev, Charkov a Cherson. Američané dokonce varují, že útok přijde do osmačtyřiceti hodin. Ukrajina proto zavedla stav nouzového ohrožení státu, od středy povolává do armády zálohy a oznámila protiruské sankce. Bílý dům oznámil první sadu sankcí proti Moskvě, stejně jako předtím EU či Velká Británie.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 23:50|

Česko a Austrálie sestaví seznam společných aktivit, které budou rozvíjet

Česko a Austrálie připraví seznam priorit budoucí spolupráce. Soustředit se chtějí například na kybernetickou bezpečnost nebo vědeckou diplomacii, pro Austrálii je důležitá i dohoda o volném obchodu s Evropskou unií. Po společném jednání to řekli australská ministryně zahraničí Marise Payneová (LP) a český ministr Jan Lipavský (Piráti). Oba politici se také vymezili vůči agresi Ruska na Ukrajině. Australská ministryně zdůraznila, že její země vyhlásila první sankce vůči Moskvě a má připravené další.
23. 2. 2022|

„Nemyslím si to, já to vím.“ Macron trvá na tom, že ho australský premiér obelhal

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že australský premiér Scott Morrison mu v září lhal ohledně zrušení kontraktu na stavbu ponorek. Zároveň naznačil, že je zapotřebí více úsilí k obnovení důvěry mezi oběma spojenci. Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy se zachovaly ohledně kontraktu neobratně.
1. 11. 2021|