Německá ministryně vnitra chce kontroly na hranicích s Českem a Polskem, píše Welt

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová chce kvůli složité migrační situaci krátkodobě obnovit stálé hraniční kontroly na hranici s Českem a Polskem. Podle portálu welt.de to řekla v rozhovoru pro připravované nedělní vydání listu Welt am Sonntag. Faeserová přitom dosud stacionární kontroly na pomezí s Českem a Polskem odmítala jako neúčinné. Český protějšek Vít Rakušan (STAN) uvedl, že všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných hraničních přechodech obě země koordinují.

„Řekla, že budou schváleny stacionární kontroly spolkové policie na polské a české hranici,“ uvedl ve večerním rozhovoru s televizí Welt hlavní komentátor deníku Die Welt Jacques Schuster, který s ministryní rozhovor vedl. Portál nejprve svůj příspěvek uvedl titulkem, že Faeserová chce zřídit hraniční kontroly s Polskem a Českem, později doplnil, že kontroly mají být krátkodobé.

DPA poznamenala, že ministryně se nyní zdá být přístupná možným stacionárním kontrolám, ačkoli je dříve odmítala. „Z mého pohledu je to jedna z možností, jak tvrději bojovat proti převaděčům,“ citovala agentura z rozhovoru ministryně s nedělníkem. Spolkové ministerstvo vnitra pak na dotaz DPA ke stálým kontrolám uvedlo, že odpovídající policejní opatření prověřuje.

Komentátor Schuster připojil, že Faeserová rovněž řekla, že by chtěla nasazení německých policistů na českém území podle švýcarského vzoru. Němečtí policisté už loni působili v tramvajích a vlacích, které ze Švýcarska odjížděly do Německa.

Ministryně ve středu poslancům ve Spolkovém sněmu oznámila, že její český protějšek Rakušan souhlasil se založením společné česko-německé operační skupiny. Rakušan posléze doplnil, že spolupráce bude zaměřena zejména na boj proti převaděčství, například v otázkách společné evidence převaděčů a vzájemné výměny informací. Rozšířeno a zintenzivněno má být společné hlídkování.

Podle Rakušana Faeserová obnovení stálých kontrol neplánuje. „Dobrou zprávou je, že i v té zjitřené předvolební atmosféře v Německu spolková vláda nehodlá zavádět stabilní kontroly na česko-německých hranicích,“ řekl po rozhovoru s německou kolegyní.

Boj proti převaděčům

Rakušan pak v pátek večer na sociální síti X napsal, že kvůli zhoršující se situaci na balkánské migrační trase budou německá a česká policie intenzivně spolupracovat v boji proti převaděčům. Všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných hraničních přechodech oba státy koordinují.

Česká policie později dodala, že situaci denně pečlivě sleduje. „Meziroční srovnání tranzitní nelegální migrace na našem území však hovoří jasně. Letos jde zatím řádově o desítky oproti stovkám zachyceným migrantům denně v loňském roce,“ uvedla. V kontaktu jsou čeští policisté s německými i slovenskými kolegy.

V říjnu se konají zemské volby v Hesensku a Bavorsku, kde jsou migrace a hraniční kontroly velkým tématem. Konzervativní hesenský premiér Boris Rhein kontroly s Českem a Polskem požaduje, naopak rovněž konzervativní bavorský premiér Markus Söder je pro Bavorsko nechce. Söder však řekl, že pro jiné německé regiony takové kontroly mohou mít smysl. V Hesensku se sociální demokratka Faeserová uchází o premiérský úřad.

Kontroly s dalšími sousedními zeměmi

„Takovéto dodatečné kontroly musí být dobře zkombinovány s ostrahou celého pohraničí s pomocí skrytých pátrání,“ řekla Faeserová o stacionárních kontrolách. Za skrytá pátrání jsou v Německu označovány prohlídky bez konkrétních podezření, nasazováni jsou také často policisté v civilu a v neoznačených autech.

Představitelé německých regionů, mimo jiné Saska, ale také šéf opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) požadují obnovení stálých hraničních kontrol s Českem, Polskem a také Švýcarskem podle rakouského vzoru. Stálé kontroly s Rakouskem obnovilo Německo v roce 2015. Nejsou však plošné po celé délce hranic, ale pouze na vybraných přechodech. 

Faeserová následně v pátek v parlamentu oznámila, že do konce srpna v Německu požádalo o azyl 200 tisíc lidí. Není vyloučeno, že počet azylových žádostí by mohl do konce roku dosáhnout čtyř set tisíc. Německé regiony dlouhodobě hlásí, že jsou kvůli péči o migranty na pokraji svých kapacit.