Nemáme ambici zůstat na severu Sýrie delší dobu, říká turecký velvyslanec v ČR

Turecký velvyslanec v Česku hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Turecká armáda ve středu zahájila vojenskou operaci proti kurdským milicím YPG v Sýrii. Turecký velvyslanec v Česku Ahmet Necati Bigali argumentuje, že je tato skupina odnoží Strany kurdských pracujících (PKK), což je teroristická organizace, na níž tak pohlíží i Evropská unie. Cílem turecké operace je zajistit bezpečnost na hranicích, poznamenal diplomat v pořadu Události, komentáře s tím, že Ankara nemá ambici v oblasti severní Sýrie setrvat.

„Teroristé musí být neutralizováni a musíme chránit i syrské uprchlíky před teroristy. YPG je vlastně odnož PKK, to je teroristická organizace,“ uvedl Ahmet Necati Bigali s tím, že pro Turecko není mezi PKK a YPG rozdíl.

Ankara ovšem za svůj postup čelí kritice mezinárodního společenství. Kurdští bojovníci z YPG se totiž v rámci arabsko-kurdské koalice SDF podíleli na boji proti takzvanému Islámskému státu.

„PKK je pro nás to samé jako Islámský stát. Je to teroristická, separatistická, marxisticko-leninská organizace,“ podotkl velvyslanec. Turecko chce zamezit činnosti PKK i YPG na severu Sýrie. A dodává, že Ankara respektuje územní celistvost a suverenitu Sýrie. „Nemáme ambici na severu Sýrie delší dobu zůstat,“ řekl.

Turecká armáda má po prvních dnech bojů s Kurdy pod kontrolou desítku vesnic na severu Sýrie. Přiznala ztrátu prvních vojáků a tvrdí, že zabila už stovky nepřátel. Kurdské milice YPG ovšem hlásí jenom desítky mrtvých členů. Boje mají také civilní oběti.

Podle europoslance není chování Turecka přijatelné

Tureckou ofenzivu proti syrským Kurdům v týdnu odsoudili představitelé tuzemských sněmovních stran. Čeští politici označili operaci za porušení mezinárodního práva.

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti), který byl také hostem pořadu Události, komentáře prohlásil, že chování, jaké Turecko předvádí, už není přijatelné. Je podle něj nutné na Turecko vyvinout diplomatický a ekonomický tlak. „Je třeba se legitimně bavit o tom, jaké jsou naše možnosti v oblasti hospodářských sankcí,“ uvedl.

„Vnímám pozitivně, že Norsko nebo Finsko například zakázali vývoz zbraní do Turecka. Tímhle směrem bychom měli jít všichni, nevidím důvod, proč by tam kdokoli z nás měl vyvážet další zbraně,“ doplnil.

Uprchlíci jsou velké břemeno pro Turecko, říká diplomat

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v týdnu prohlásil, že pokud Evropa označuje tureckou operaci v Sýrii za invazi, pak může Turecko poslat do Evropy syrské uprchlíky, kteří jsou na jeho území. Velvyslanec v Česku řekl, že od Erdogana nejde o výhružku.

„Za osm let jsme vynaložili více než čtyřicet miliard dolarů na uprchlíky. V současnosti máme v Turecku 3,7 milionu syrských uprchlíků a to je pro Turecko velká zátěž,“ přiblížil. „Nejsme tak bohatá země. Bohužel nás Evropská unie a mezinárodní společenství nechaly samotné. EU neplní své závazky ve vztahu k uprchlíkům,“ tvrdí.