Nejdřív přišla okupace, pak velká voda. V těžce zkoušeném Chersonu rozdávají jídlo dobrovolníci

Události: Štáb ČT natáčel v částečně zaplaveném ukrajinském Chersonu (zdroj: ČT24)

Počet potvrzených obětí po zničení Kachovské přehrady stoupl na sedmnáct. V okolí Chersonu už úřady evakuovaly přes tři tisíce lidí. I když hladina dál klesá, do oblasti míří další dodávky potravin, oblečení i léků. Rozdávat základní potřeby pomáhají i dobrovolníci, s nimiž hovořil štáb České televize. Omezené dodávky vody se mohou týkat až sedmi set tisíc obyvatel.

I zhruba po týdnu je část chersonských ulic stále zaplavená. Vedle vody ale dorazila i solidarita. „Posíláme kolegy pomáhat lidem, evakuovat je, rozdávat humanitární pomoc, zkrátka abychom byli nějak užiteční,“ říká koordinátorka dobrovolníků Irina.

Zasažení Ukrajinci potřebují hlavně jídlo, léky, oblečení nebo dezinfekci. Koordinační centrum sdružuje pomoc i lidi z celého světa včetně jeho opačných koutů. „Mám ukrajinské kořeny, jsem Australan. A už od prvního momentu, kdy válka začala, jsem věděl, že tady potřebují pomoci,“ prohlásil dobrovolník Evan ze sdružení Ukrainian Patriot.

Zatopený Cherson
Zdroj: ČT24

Řeka vždy pomáhala přístavu růst a bohatnout, před pár dny ho ale ničila. I když hladina klesá každý den zhruba o třicet centimetrů, evakuace i pomoc pokračují. Do zaplavených oblastí bylo těžké se dostat. Přístup hlídá policie i vojáci.

Cherson byl jedním z prvních větších měst, které Rusko od loňska dobylo. Zároveň ale patří i mezi první osvobozená města. Mnoho lidí mělo za to, že s odchodem Rusů loni na podzim to nejhorší skončilo. Jenže dorazila další pohroma.

„Šestého přišla (povodeň), sedmého a osmého už začala trochu opadat. Domy, střechy, sedačky, ledničky i lidé pluli po řece,“ popisuje situaci obyvatelka Chersonu Natalja. Domovy opustily jen asi tři tisíce lidí, většina ze stále ostřelovaného města uprchla už dřív.