Na potravinách z dovozu je koronavirus, tvrdí Čína. Dotčené státy požadují důkazy

Zpravodajka ČT Šámalová: V Číně panují obavy z přenosu koronaviru z dovezených potravin (zdroj: ČT24)

V Číně panují obavy z mražených potravin z dovozu. Podle tvrzení místních úřadů se po manipulaci s nimi nakazili koronavirem čínští pracovníci. Země, ze kterých dotčené potraviny pochází, se vůči těmto tvrzením ohradily a po Číně požadují důkazy podložené laboratorními rozbory. Ty Peking zatím nedodal.

Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové čínské úřady tvrdí, že vystopovaly několik případů lidí, kteří se evidentně nakazili při manipulaci s chlazenými nebo mraženými potravinami z dovozu. Nevyskytovali se v místech epidemie, necestovali a ani nebyli v kontaktu s nakaženými, takže dovezené potraviny jsou jedinou možností infikování.

Výrobky, na kterých se měl koronavirus nacházet, mají pocházet z dvacítky zemí světa. „Jsou to země, které mají s Čínou problematické vztahy, jako jsou Kanada, Austrálie nebo Spojené státy. Ale i další, jako například latinskoamerické země, Německo a jiné evropské země,“ uvedla Šámalová.

Události: Čína tvrdí, že se do země dostává koronavirus na potravinách ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Čínská strana zatím nepředložila žádné laboratorní zprávy, které by nařčení potvrzovaly. „Takže státy, kterých se to týká, se ohradily na jednání Světové obchodní organizace (WTO) a Čínu požádaly, aby přestala klást bariéry, které se rovnají obchodním omezením,“ dodala zpravodajka.

Čínští zákazníci jsou podle ní nyní ohledně zahraničního zboží opatrní, státní média tématu věnují velkou pozornost. „Oni jsou zvyklí věřit tomu, co říkají státní média. V tuto chvíli komplikují dovoz zahraničních potravin zejména celní a hygienická omezení,“ upřesňuje.

Teorie o původu koronaviru

Čína tvrdí, že má nyní epidemii pod kontrolou, v zemi se v posledních týdnech objevují nízké desítky nových případů nákazy denně. Kromě boje proti samotnému šíření epidemie pokračuje země podle zpravodajky ve vytváření vlastního příběhu kolem koronaviru. A neustále hledá důkazy, které by potvdily, že virus SARS-CoV-2 nepochází z Wu-chanu, ale byl do něj zavlečen z ciziny. 

„Různých spikleneckých teorií jsme už slyšeli několik. V posledních dnech čínská média zdůrazňují jednu italskou studii, která tvrdí, že případy koronaviru se v Itálii objevily už v září 2019, čili dříve než ve Wu-chanu. Čínští epidemiologové vystopovali první wuchanský případ k 17. listopadu 2019. Ale samozřejmě není vyloučeno, že se ve Wu-chanu vyskytoval dříve,“ říká Šámalová. Faktem, který verzi zavlečení nákazy do Wu-chanu zpochybňuje, je, že epidemie s plnou silou jako první propukla právě zde.