Mezi úřednické špičky v Evropské unii usedl Čech. Řídí kabinet Jourové

Události: Daniel Braun řídí kabinet eurokomisařky Jourové (zdroj: ČT24)

Česko má prvního zástupce mezi šéfy kabinetů v Evropské komisi. Na této úrovni se tvoří klíčová rozhodnutí. Na rozdíl od europoslanců nebo eurokomisařů, kteří mají pevně rozdělené počty mezi státy, má Česko i po 18 letech členství v počtu vysokých úředníků stále rezervy.

Daniel Braun se stal Čechem, který v úřednickém aparátu Evropské unie vystoupal nejvýš. Je šéfem kabinetu, tedy mezinárodního týmu, nad kterým stojí už jen člen Evropské komise. V Braunově případě je to místopředsedkyně Komise Věra Jourová (ANO). Ve své nové pozici nahradil Němku Renate Nikolayovou.

Pod vedením české eurokomisařky se Braun dosud věnoval ochraně uživatelů sociálních sítí nebo dezinformacím. Komisi zastupoval například při jednání s provozovateli Facebooku a Twitteru.

„Když se připravuje legislativa nebo opatření jako sankce proti Rusku, opatření ohledně energií nebo dodávek plynu, ta klíčová rozhodnutí se tvoří právě na jednání šéfů kabinetů,“ popsal Braun. Za svou první velkou výzvu považuje přípravu pravidel na ochranu demokracie před skrytým vlivem ze zahraničí, sdělil ČTK.

Čechům se v minulosti do Bruselu nechtělo

Pro fungování Unie je Komise klíčová, ona jediná má právo přicházet s návrhy nových právních předpisů na evropské úrovni. Každý členský stát by tedy měl podrobně sledovat, co se v Komisi chystá. „Evropský úředník nepřepíše celý návrh podle toho, co Česku vyhovuje, ale důležité je vědět dopředu, ještě než to není oficiálně venku, abychom se i doma začali připravovat,“ přiblížil bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Vláda Bohuslava Sobotky se v minulosti dohodla na otevření několika konkurzů i pro Čechy. Jenže podle Prouzy se vhodným kandidátům tehdy do Bruselu nechtělo stěhovat. S Věrou Jourovou se shodují, že víc Čechů v Unii by Česku prospělo.

„Přinášejí si v sobě češství a přirozené zájmy, které máme všichni jako Češi. Je to i můj případ,“ uvedla Jourová. „Vzhledem k jeho zkušenostem a diplomatickým schopnostem bude pan Braun také mým propojením do Česka,“ řekla ČTK Jourová.

„Věřím, že to je začátek ještě významnějšího působení Čechů tady v unijních institucích,“ dodal Braun. Eurokomisařka Jourová prý má na stole jména několika lidí, kteří by brzy mohli do vyšších pater zamířit. Rovněž má v týmu několik českých občanů a například v kabinetu místopředsedy Komise Franse Timmermanse působí Lukáš Víšek.