Mezi ilegálními migranty přibývá dětí. Na nebezpečnou cestu do Evropy se vydávají samy

Události: Migranti mezi Itálií a Francií (zdroj: ČT24)

Mezi Francií a Itálií roste napětí kvůli ilegální migraci přes společnou hranici. Podle Paříže sousední stát nezvládá migrační politiku, podle Říma země galského kohouta porušuje zákony, když uprchlíky vrací přes hranice. Od začátku roku jich hranice přešlo na dva tisíce, je mezi nimi stále více nezletilých. Počet dětských migrantů roste i v dalších zemích Evropské unie.

Jeden z nejvíce střežených hraničních přechodů v celé Francii spojuje Menton a Ventimiglii. Přes něj či v jeho okolí proudí do Francie desítky migrantů denně. Mnohé úřady vrací zpět. Jen za uplynulý rok překročilo tento prostor na pět tisíc nezletilých.

Jejich počet se může ještě zvýšit – jen letos připlulo na ostrov Lampedusa třikrát více běženců v porovnání s uplynulými dvěma roky. „Je pravda, že hranice přechází stále víc nezletilých, o které je nutné se postarat,“ uvedla advokátka z Nice Mireille Damianová.

Centra pro uprchlíky se tak rozrůstají. V La Bocca nedaleko Cannes se teď dokáží postarat o 48 nezletilých běženců. Větší počet ale nezvládnou. Zajistí jim bydlení, dohlížejí na školní docházku, připravují je do života. A jsou pyšní na úspěchy těch, kteří dorazili na francouzské území prakticky bez ničeho.

Jako jeden chlapec z Guiney. „V letošním roce se stal mistrem Francie a Evropy v MMA, je naší chloubou. Řada našich studentů je úspěšná v soutěžích o nejlepší dovednosti v různých řemeslech,“ nastínila Lydia Trompatová z Centra pro přijímání mladistvých imigrantů v Cannes.

Pro nezletilé migranty je Francie konečnou destinací

Ze svých snů musel slevit Ahmed ze Senegalu, který je v Evropě několik let. Brzy mu ale bude osmnáct let a dokáže se o sebe už postarat. „Když jsem se sem dostal, chtěl jsem se stát fotbalistou. Po čase jsem ale zjistil, že to není tak snadné,“ popsal.

Z centra to nemá daleko do školy ani do své ubytovny. Ahmed má tři další spolubydlící. Všichni myslí na své kamarády, kterým se do Francie dorazit nepodařilo nebo neměli takové štěstí, aby se jich některé centrum ujalo. „Nebylo to jednoduché, někteří strávili na vodě tři dny, jiným se to nepovedlo,“ řekl migrant z Nigérie.

Ti neplnoletí se od ostatních migrantů výrazně liší. Nemají touhu jet do Británie, pokud tam už nežije někdo z blízkých. Chtějí zůstat ve Francii a stát se Francouzi.

Dětí, které přišly nelegálně, přibylo v celé Unii

Podle vedoucí Centra migračního a uprchlického práva Věry Honuskové z Univerzity Karlovy počet nezletilých migrantů stoupá i v dalších zemích. V Evropské unii lze podle ní hovořit o „desítkách tisíc dětí bez doprovodu“, které žádají o ochranu například jako uprchlíci. Nadto pak do Unie přichází i nezletilí, kteří mají jen dočasnou ochranu nebo se pohybují na území nelegálně. „Počty jsou vysoké a skutečně rostou,“ uvedla v Horizontu ČT24.

Obecně podle ní mají práva určená k jejich ochraně, která se mohou lišit podle toho, jaký status dítě získalo. „Pokud žádají o mezinárodní ochranu, jsou tedy uprchlíci, mají právo na ubytování v bezpečném prostředí odděleném od dospělých. Jsou bráni jako zvlášť zranitelné osoby,“ nastínila. Důležité je podle ní také právo na opatrovníka, který jim pomůže zorientovat se v novém prostředí, kde neznají jazyk.

Podle Honuskové může teoreticky za vysláním dětí na nebezpečnou cestu být motivace jejich rodiny na otevření dveří do Evropy. Právo sice zná takzvané sjednocení rodiny, jeho dosažení však podle ní není jednoduché.

„Cesta je nesmírně nebezpečná a možnost, že dítě cestu nepřežije, prostě existuje. A dětem bez doprovodu hrozí řada nebezpečí,“ poznamenala. „Nevím, kolik procent rodin pošle děti do takového nebezpečí, pokud nemusí,“ dodala.

Horizont ČT24: Do Evropy přichází více nezletilých migrantů (zdroj: ČT24)