Policie loni chytila 29 tisíc cizinců, kteří byli v Česku nelegálně, násobně více než o rok dříve

Události: Policie loni chytila 29 tisíc cizinců, kteří byli v Česku nelegálně (zdroj: ČT24)

Cizinecká policie loni v Česku přistihla 29 235 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti předchozímu roku to bylo o osmnáct tisíc více. Při shrnutí loňské činnosti cizinecké policie to oznámili její ředitel Milan Majer a policejní prezident Martin Vondráček. Většina ze zadržených Českem pouze procházela a mířila do jiné země. Policie kromě samotných migrantů loni zadržela také 277 převaděčů.

Meziroční nárůst počtu zadržených migrantů nelegálně překračujících hranici v Česku dala policie do souvislosti se Syřany. „Jsme jednou z tranzitních zemí, přes kterou zejména občané Sýrie s nějakým druhem dočasné ochrany v Turecku míří do států západní Evropy,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek. 

Syřané utekli ze své země před diktaturou Bašára Asada či krutou správou islamistů ovládajících část území. Léta velká část z nich žije v sousedních zemích včetně Turecka, kde mají kvůli přístupu tamních úřadů problémy s hledáním práce nebo vzděláním dětí.

U tranzitní migrace se zvýšil počet zadržených z 1330 v roce 2021 na loňských 21 852. Z nich 9404 zadržely hlídky na slovenských hranicích, kde vláda koncem loňského září zavedla kontroly. Do konce roku hlídky na slovenských hranicích zadržely 9404 běženců a také 140 převaděčů, přičemž zkontrolovaly 2,5 milionu lidí.

Lidí, kteří napomáhali nelegální migraci a česká policie je loni dopadla, bylo 277 oproti předloňským 52. Novým trendem je podle cizinecké policie přepravování migrantů v cisternových železničních vagonech. 

Policisté zadržené převaděče obvinili z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice či z napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Za první z těchto trestných činů hrozí v základní sazbě až dva roky vězení. Pokud se jej pachatel dopustí za peníze nebo v organizované skupině, sazba se zvedá na půl roku až pět let odnětí svobody. Za napomáhání k neoprávněnému pobytu lze uložit až rok, za organizování tohoto trestného činu až tři roky za mřížemi.

V roce 2022 nejenže zesílil proud nelegální tranzitní migrace, začali také ve velkém přicházet váleční uprchlíci z Ukrajiny. Na konci roku evidovala česká policie 636 282 Ukrajinců s legálním pobytem. Předloni to bylo zhruba 200 tisíc ukrajinských občanů. 

Nejvíce záchytů policisté zaznamenali loni v září, a to 9023. Vzestupný trend zastavilo až zmíněné zavedení kontrol. „Aktuálně jsou to jen jednotky zadržených cizinců denně. Možná desítky případů za týden,“ sdělil ředitel cizinecké policie Milan Majer.

V okolních státech jsou čísla záchytů stále vysoká. „Slovensko stovky, nižší stovky. Rakousko okolo 1600 týdně a Maďarsko okolo třech tisíc. Pokles migrace je patrný, ale v žádném případě se nezastavila,“ přiblížil Vondrášek.