Mayová ohlásila nové záruky EU kvůli irské pojistce. Zabraňte tvrdému brexitu, vyzývá parlament

Mayová: Zablokování brexitu je pravděpodobnější než odchod bez dohody (zdroj: ČT24)

Obávanému odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody lze zabránit tak, že parlament v úterý odsouhlasí současnou dohodu o brexitu. Den před klíčovým hlasováním to zdůraznila premiérka Theresa Mayová. Podle ní se podařilo dojednat nové záruky od EU ohledně irské pojistky. Mayová zároveň připustila, že v tuto chvíli je zablokování brexitu pravděpodobnější než odchod bez dohody. Termín „rozvodu“ ale odkládat nechce.

Vpodvečer promluvila premiérka přímo ve sněmovně, přičemž mimo jiné prohlásila, že skutečnou hrozbou pro celistvost Spojeného království není opatření pro zachování hladkého provozu na irské hranici, ale snahy o odtržení Skotska a sjednocení Irska. Ty by podle Mayové oživil britský odchod z EU bez dohody.

Severoirská pojistka ve stávající dohodě by Británii zajistila mimořádné postavení, uvedla premiérka, přičemž zmínila hladké obchodování s EU a současnou absenci příspěvků do unijního rozpočtu či nutnost dodržovat pravidla jednotného trhu. To je podle Mayové důvod, proč se Brusel bude chtít dlouhodobému uplatňování pojistky vyhnout. „Ať už jste dříve došli k jakémukoli závěru, podívejte se během následujících 24 hodin na tuto dohodu ještě jednou,“ vzkázala Mayová poslancům.

„Ve Westminsteru jsou tací, kteří by si přáli odložit, nebo dokonce zastavit brexit a kteří k tomu využijí jakýkoli nástroj,“ varovala předtím Mayová v projevu před továrními dělníky ve Stoke-on-Trent, kde lidé v referendu o budoucnosti Británie v EU v roce 2016 hlasovali většinově pro brexit.

Události: Den před hlasováním o brexitu Mayová znovu vyzvala k podpoře dohody (zdroj: ČT24)

„Hlasování je přímým důsledkem hlasování lidí ve městech a vesnicích na všech místech v Británii. Parlament nemůže přehlasovat rozhodnutí lidu. Britové musí věřit v demokratický proces a své politiky, jinak by to bylo tragické…,“ konstatovala premiérka. Dále varovala před „paralýzou v parlamentu“ v případě odmítnutí smlouvy. 

„Nikdo nepřišel s žádnou alternativou k mé dohodě,“ podotkla dále Mayová. Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že premiérka se při utváření brexitové dohody nikdy nesnažila získat podporu opozice a že její vláda podkopává britskou demokracii. Pokud v úterý brexitová dohoda neprojde, bude podle něj čas na nástup nového kabinetu. 

V úterý nastane „den D“

Návrh dohody, který už dříve odsouhlasili lídři EU, se v Británii setkává s odporem. Přes veškeré vyjednávací snahy Mayové se očekává, že dokument v parlamentu neprojde. To by ovšem uvrhlo v nejistotu samotný odchod země z EU.

Mayová trvá na tom, že předložená dohoda je nejlepší, jakou bylo možné s EU uzavřít. Podle premiérky by odmítnutí smlouvy znamenalo porušení důvěry v demokracii. Poslanci by podle ní neměli zklamat voliče, kteří roku 2016 hlasovali ve prospěch brexitu.

V pondělním projevu zdůraznila, že usilovně pracuje na tom, aby v úterý poslanci její dohodu s EU schválili. Několik zákonodárců podle ní od prosince změnilo názor a postaví se na její stranu.

Výsledek dlouho očekávaného hlasování bude známý v úterý po 20:00 SEČ. Na základě čerstvě schváleného pozměňovacího návrhu britská vláda musí po případné porážce navrhnout další postup do 21. ledna. Zároveň přibývá hlasů, podle nichž už není možné spořádaný brexit se všemi jeho náležitostmi do 29. března stihnout.

Zabraňte odchodu z EU bez dohody, apelovala Mayová na poslance (zdroj: ČT24)

Vášně budí hlavně irská pojistka

Britští poslanci mají největší problém s pojistkou pro řešení režimu na irské hranici po brexitu. Předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ale v novém dopise Mayové zdůraznili, že Brusel si nepřeje situaci, kdy by po konci přechodného období po brexitu tato pojistka vstoupila v platnost.

Pokud by tento režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem platit začal, je EU odhodlána co nejrychleji jej nahradit nově dohodnutým řešením. Příprava nového partnerství mezi EU a Británií může začít okamžitě po schválení dohody o vystoupení ze společenství, napsali Juncker a Tusk.

Pojistka by de facto znamenala udržení Británie ve stejném celním prostoru s Unií, což je nepřijatelné pro řadu britských poslanců, kteří jinak brexit podporují.

Britský ministr spravedlnosti Geoffrey Cox následně v dopise Mayové uvedl, že považuje za nepravděpodobné, že by EU chtěla na záložní řešení severoirského problému spoléhat. „Z toho usuzuji, že aktuální návrh dohody o vystoupení z EU představuje jediný politicky proveditelný a dostupný způsob, jak zajistit náš odchod z EU,“ dodává ministr.

Ujištění od předsedů Evropské komise a Evropské rady ale zjevně nepohnula s postojem severoirské strany DUP, o kterou se opírá menšinový kabinet konzervativců. Dopis z Bruselu neobsahuje slíbené právně závazné záruky, uvedl lídr DUP v britském parlamentu Nigel Dodds. „Ve skutečnosti tam není nic nového. Nic se nezměnilo. Místo aby nás ujistil, dopis Tuska a Junckera posiluje naše obavy,“ dodal.

The Guardian: EU očekává, že se termín brexitu odsune

V důsledku neveselých vyhlídek vlády v souvislosti s úterním hlasováním v Dolní sněmovně britská média opět rozebírají možnost, že datum odchodu z EU bude odloženo. Podle deníku The Guardian by se čekání na brexit mohlo protáhnout přinejmenším do července. Deník The Times zase píše, že Brusel po případném zamítnutí dohody očekává britskou žádost o prodloužení dvouleté lhůty pro dojednání odchodu z Unie.

Mayová uvedla, že by země neměla o odložení brexitu žádat a měla by z EU vystoupit podle plánu, tedy 29. března letošního roku.