Liptovský Mikuláš hlásí další incident s medvědem

Muž utrpěl lehčí zranění poté, co na něj v neděli ve slovenském okrese Liptovský Mikuláš zaútočil medvěd, napsal server Pravda.sk. Jedná se o druhý podobný incident během 48 hodin, v sobotu údajně medvěd zaútočil v okrese Žilina na houbaře, jenž na šelmu dle svých slov vystřelil v sebeobraně. Sobotní střet se odehrál v medvědově přirozeném prostředí, houbař se pohyboval mimo vyznačené turistické trasy.

Nedělní případ se odehrál kolem sedmnácté hodiny na turistické stezce u Suchého Hrádku, zhruba sedm kilometrů od obce Pribylina. Muž utrpěl lehčí poranění nohy a po ošetření byl propuštěn do domácí léčby, informovala slovenská Státní ochrana přírody, jejíž zásahový tým ve spolupráci s policií lokalitu prozkoumal.

„Manželský pár byl na vycházce se psem. Na odpočinkovém místě u studánky pod vrchem Suchý Hrádek se zastavili a muže náhle překvapil blížící se dospělý jedinec medvěda hnědého, který ho při útěku přes dřevěný plot zranil na noze,“ popsali ochránci přírody. Manželský pár se psem se až do příchodu specialistů schoval v nedaleké kolibě.

Obec Pribylina vyzvala obyvatele i návštěvníky ke zvýšené opatrnosti.

Státní ochrana přírody uvedla, že početná hlášení o škodách způsobených medvědy či o střetu s těmito zvířaty jsou důsledkem dlouhodobě neřešeného problému. Úřad proto jedná s uživateli loveckých revírů ve vybraných oblastech o společném postupu, při kterém mají být spolehlivě identifikováni problémoví medvědi a v součinnosti s myslivci má být zajištěno jejich případné odstranění.

Vláda chce medvědy u měst plošně střílet

V neděli zásahový tým ukončil pátrání po zraněném medvědovi, kterého údajně postřelil houbař v okrese Žilina. Zvíře se podle ochránců přírody stáhlo do svahovitého a těžko dostupného terénu. Zdůraznili také, že v tomto případě se houbař pohyboval v medvědově přirozeném prostředí, muž byl mimo vyznačené turistické trasy.

Podle ochranářů přírody se v březnu a dubnu zvyšuje riziko kontaktu mezi lidmi a medvědy, kteří končí svůj zimní spánek.

Soužití lidí a medvědů se však stalo na Slovensku politickým tématem. Kabinet chce značně uvolnit podmínky k odstřelu těchto zvířat. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup.

Poslední březnovou středu ministr životního prostředí Tomáš Taraba oznámil, že byl zastřelen medvěd, který zranil několik lidí přímo v Liptovském Mikuláši, přičemž se na internetu spekulovalo, že ve snaze uklidnit veřejnost nařídily úřady usmrtit jakéhokoliv medvěda, který se tomu hledanému bude podobat. Europoslanec za opoziční Progresívne Slovensko Michal Wiezik prohlásil, že zásahový tým zastřelil jinou šelmu.

Kabinet premiéra Roberta Fica už schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresívne Slovensko však zákon není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.