Lékárníci v Anglii by nově mohli předepisovat některé léky, má to ulevit ordinacím

Horizont: Větší možnosti pro lékárníky v Anglii (zdroj: ČT24)

Lékárníci v Anglii by se mohli svými pravomocemi přiblížit praktickým lékařům. Na některá méně závažná onemocnění, třeba na různé infekce, by mohli sami předepisovat léky. Změna, kterou zvažuje vláda, by mohla začít platit od příští zimy. Kabinet plánuje do rozšíření lékárnických služeb investovat během dvou let v přepočtu víc než 17 miliard korun. A některé lékárny doufají, že je novinka zachrání před krachem.

Zaměstnanci lékáren by mohli očkovat, ale i předepisovat antikoncepci a víc léků než doposud – zákazníkům by mohli naordinovat přípravky na sedm běžných stavů jako je bolest v krku, pásový opar nebo nekomplikované infekce močových cest. Masivně by se také navýšil počet kontrol krevního tlaku.

Podle britské vlády by to byl přínos pro miliony lidí. Rozšířené možnosti lékáren by měly během dvou let rozpustit velké fronty, které se v zemi každé všední ráno tvoří v čekárnách. Vyřešit by tak mohla i jeden z důvodů stávek zdravotníků z poslední doby. 

„Se všemi těmito pacienty se už potkáváme, ale jsme omezeni v tom, co pro ně můžeme udělat. Takže to nakonec umožní, aby byla poskytnuta léčba, která pomůže předejít zhoršení běžných stavů a doufejme, že lidé pak nebudou později potřebovat složitější léčbu,“ vysvětlila lékárnice Thorrun Govindová.

Lékaři zároveň ujišťují, že by vážnější onemocnění nezůstala bez povšimnutí – změna by naopak zdravotníkům umožnila věnovat každému z pacientů potřebný čas navíc. Větší pravomoci by přitom nebyly přínosem jen pro občany, ale i pro samotné lékárny. Spousta z nich už totiž musela kvůli vysokým cenám léků a inflaci své provozy zavřít, dalším asi třem tisícům to podle britských úřadů hrozí.

Předseda českého Sdružení praktických lékařů Petr Šonka označil britský plán za zarážející. V českých podmínkách by podle něj takové opatření nedávalo smysl. „Je možné, že v Británii je zdravotnictví tak přetížené, že už nemají praktici prostor pro akutně nemocné pacienty, ale to myslím v České republice neplatí,“ dodal.

Lékárníci u nás podle Šonky mají své pravomoci a mohou lidem pomáhat se samoléčbou. Pokud ale nezabere, měli by je poslat k lékaři. Předepisovat léky na akutní onemocnění je podle něj mimo kvalifikaci zaměstnanců lékáren. Zmínil také, že by v takové situaci nebyl dostatek soukromí k důkladnější konzultaci.