TÉMA

Předepisování

Léky na cukrovku nebo ekzém by mohli předepisovat praktici

Praktičtí lékaři by mohli dostat možnost předepisovat i léky, které jsou zatím vyhrazeny pouze specialistům. Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu, která se bude týkat například přípravků na cukrovku, ředění krve nebo kožní problémy. Zjednodušit jejich předepisování chce hlavně kvůli dlouhým objednacím lhůtám u ambulantních specialistů. Je přitom přesvědčeno, že praktičtí lékaři dokážou sami vyhodnotit, kde mají své limity, a při nejasnostech se obrátit na odborného lékaře. O tom však specialisté pochybují.
18. 5. 2024|

Lékárníci v Anglii by nově mohli předepisovat některé léky, má to ulevit ordinacím

Lékárníci v Anglii by se mohli svými pravomocemi přiblížit praktickým lékařům. Na některá méně závažná onemocnění, třeba na různé infekce, by mohli sami předepisovat léky. Změna, kterou zvažuje vláda, by mohla začít platit od příští zimy. Kabinet plánuje do rozšíření lékárnických služeb investovat během dvou let v přepočtu víc než 17 miliard korun. A některé lékárny doufají, že je novinka zachrání před krachem.
13. 5. 2023|

Zdražení energií dopadá na pacienty, kteří se doma léčí na přístrojích

Zdražování energií se dotýká i vážně nemocných lidí, kteří jsou doma napojeni na přístrojích. Nejčastěji jde o nemoci plic a dýchacích cest. Nedostatek peněz na zaplacení elektřiny pacienti teď častěji řeší i s lékaři, kteří jim zařízení předepisují.
12. 12. 2021|