Koronavirus už má skoro pět set obětí. Kvůli nákaze na palubě budou v karanténě tisíce lidí z japonské lodi

Koronavirus uvěznil tisíce lidí na výletní lodi (zdroj: ČT24)

Počet nakažených koronavirem v Číně přesáhl 24 300. Mrtvých je už 491. Skokový nárůst nemocných je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsoben důkladnějšími kontrolami čínských zdravotníků. Nejméně deset nových případů nákazy ohlásilo Japonsko, jsou jimi cestující z výletní lodi, která v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu.

Tři z nakažených na lodi jsou japonské národnosti. Tamní úřady se po následujících 14 dní rozhodly držet v karanténě všech 3711 lidí na palubě, píší agentury Reuters a AFP.

Na šíření nemoci na plavidle Diamond Princess pojaly úřady podezření poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, co na lodi pobýval. Lékaři nejprve všechny cestující i členy posádky vyšetřili a pro další testy vyčlenili 273 lidí. Nákaza se potvrdila u deseti z nich, zdravotníci je společně s pobřežní stráží převezli na pevninu do nemocnic. U žádného z nich nemá nemoc závažný průběh.

Také hongkongské úřady podle agentury Reuters začaly na koronavirus testovat 1800 pasažérů a členů posádky výletní lodi World Dream poté, co několik osob na palubě patrně dostalo horečku. Nikdo zatím nesmí loď opustit.

Čínské úřady dříve uvedly, že 90 procent cestujících na lodi tvoří pasažéři z Hongkongu a není tam nikdo z pevninské Číny. Mezi 19. a 24. lednem ale byli na palubě tři lidé z čínské pevniny, kteří měli koronavirus.

„Testy se dělají u zhruba třiceti lidí, u kterých se objevily příznaky jako kašel, horečky, bolesti krku. Tři byli převezeni do nemocnice. Ostatním je zatím měřena teplota a vyplňují zdravotní deklarace,“ sdělila zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Zatím není jasné, jestli by případní pacienti s koronavirem zůstali v izolaci přímo na lodi, nebo byli převezeni do nemocnice.

„Vláda v Hongkongu je pod velkým tlakem, takřka každý den přijímá nová opatření. Nyní oznámila, že všichni lidé, kteří přicestují do Hongkongu z pevninské Číny, budou muset strávit čtrnáct dnů v karanténě. Ti, kdo v Hongkongu bydlí, budou moci strávit karanténu doma, ostatní budou umístěni do vznikajících karanténních center. V současné době také fungují jen tři hraniční přechody s Čínou,“ komentovala situaci Šámalová.

Kvůli obavám z nemoci, které se nakonec nepotvrdily, musela na konci ledna zůstat několik hodin v karanténě loď v italském přístavu Civitavecchia severně od Říma. Podezření panovalo u dvou čínských pasažérů.

Koronavirus se objevil celkem ve 27 zemích – naposledy v Belgii. V Česku se zatím nákaza nepotvrdila, skupinka Čechů přesto zůstává v karanténě v pražské Nemocnici na Bulovce.

Největší potíže mají staří a nemocní lidé

Onemocnění zatím mimo Čínu podlehl jeden člověk v Hongkongu a jeden na Filipínách. Na virus umírají převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím, uvedly čínské úřady. Z dosavadních obětí jich 80 procent bylo starších 60 let a přes 75 procent jich mělo další zdravotní problémy.

Ohniskem nákazy se stala čínská provincie Chu-pej. „Je důležité zdůraznit, že 99 procent případů je v Číně a 97 procent procent úmrtí je v provincii Chu-pej. Stále jde o mimořádnou událost. Pokračujeme v úzké spolupráci s čínskou vládou na řešení problému v epicentru nákazy. To je naše nejlepší šance, jak zabránit širší globální krizi,“ prohlásil ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Skokový nárůst v počtu nemocných se dá připsat důkladnějším kontrolám čínských zdravotníků, kteří často započítají i pacienty s mírnějšími projevy nemoci, myslí si podle agentury AP odborník WHO David Heyman.

Továrna společnosti Airbus v čínském Tchien-ťinu
Zdroj: Joseph Campbell/Reuters

Adidas zavírá, Airbus nevyrábí, aerolinky nelétají

Své pobočky v Číně kvůli koronaviru zavírá německý výrobce sportovního zboží Adidas, kromě obchodů, které firma provozuje sama, se k podobnému kroku chystají i její franšízanti. Podnik uvedl, že se řídí nařízeními čínských úřadů. Četné obchody v Číně zavřel i konkurent Adidasu, americká společnost Nike.

Plánovanou odstávku svého čínského montážního závodu pak prodlužuje evropský výrobce letecké techniky Airbus. Továrna v Tchien-ťinu byla zavřená kvůli oslavám nového lunárního roku a měla obnovit provoz na konci ledna. To se ale nestalo, protože podnik má kvůli dopadům koronaviru potíže s logistikou.

Airbus má mimo Evropu dva montážní závody – kromě Tchien-ťinu ještě v Mobile v americké Alabamě.

Volno svým 27 tisícům zaměstnancům nařídily hongkongské aerolinky Cathay Pacific Aiways. Zatím mají zůstat doma tři týdny na neplacené dovolené. Podle listu South China Morning Post se firma kvůli koronaviru potýká s poklesem tržeb, v úterý společnost dokonce oznámila, že sníží počet letů do pevninské Číny o 90 procent.

Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, se začal šířit z města Wu-chan ve střední Číně. Podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky, tedy horečku, kašel, problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Čínský ústav už podle Reuters požádal o povolení použít experimentální lék s látkou remdesivir, který by mohl pomoci s léčbou.