Kolomojskyj musí do vazby. Jeden z nejbohatších Ukrajinců čelí obvinění z podvodu

Ukrajina bojuje s korupcí, obviněním z podvodů čelí i oligarcha Kolomojskyj (zdroj: ČT24)

Ukrajinský miliardář Ihor Kolomojskyj, kterému do loňského listopadu zčásti patřily ropné firmy Ukrnafta a Ukrtatnafta, byl v sobotu obviněn z podvodu a praní špinavých peněz. Informoval o tom list Kyiv Independent. Deník Ukrajinska pravda uvedl, že podnikateli byl během domovní prohlídky předán dokument, podle kterého je oficiálně podezřelý z několika trestných činů. Ukrajinský soud na něj uvalil dvouměsíční vazbu s možností kauce ve výši 509 milionů hřiven (přes 306 milionů korun).

„Ihor Kolomojskyj legalizoval více než půl miliardy hřiven (300 milionů korun) jejich převodem do zahraničí s využitím bankovních institucí pod jeho kontrolou,“ informovala ukrajinská tajná služba SBU. Tamní prokuratura dříve uvedla, že bude žádat uvalení vazby na Kolomojského s kaucí ve výši odhadovaných škod. Deník Ukrajinska pravda uvedl, že soudce nařídil vzít Kolomojského do vazby hned v soudní síni.

Obhájci řekli, že Kolomojskyj se proti rozsudku odvolá, za své propuštění ale kauci nesloží, uvedlo rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

SBU provedla prohlídku v domě Kolomojského v Dnipru už letos v únoru. Média tehdy psala, že se vyšetřování týká podvodů spojených s firmami Ukrnafta a Ukrtatnafta, které patří k největším těžařům a zpracovatelům ropy v zemi. Postup proti Kolomojskému přichází v době, kdy se Kyjev snaží ukázat pokrok během válečného potírání korupce.

Ukrajina loni vyvlastnila část miliardářových podniků, včetně ropných společností zapletených do údajných machinací. Řízení vyvlastněných firem přešlo na ministerstvo obrany.

Kolomojskyj je vyšetřován i v dalších zemích

SBU v únoru uvedla, že ve zmíněných společnostech odhalila rozsáhlé zpronevěry – manažeři z obou firem podle služby vytunelovali asi 40 miliard hřiven (asi 24,3 miliardy korun). Poukázala také na rozsáhlé daňové úniky či neplacení cla.

Podle listu Kyiv Independent je miliardář Kolomojskyj vyšetřován také v Británii, v USA a v Izraeli. Na Ukrajině se už dříve dostal do konfliktu s vládou kvůli zestátnění své banky PrivatBank. Ústav, největší na Ukrajině, byl podle Kyjeva zestátněním zachráněn před bankrotem, což Kolomojskyj popřel. V roce 2015 přišel Kolomojskyj po konfliktu s kyjevskou vládou o post dněpropetrovského gubernátora.

Někdejší soupeř nynějšího ukrajinského prezidenta ve volbách Petro Porošenko svého času označoval Volodymyra Zelenského za Kolomojského loutku. Zelenskyj ale jakoukoliv závislost na penězích jednoho z nejbohatších Ukrajinců popíral. V každém případě se však ještě jako herec proslavil na Kolomojského televizním kanále 1+1.

„Děkuji ukrajinským orgánům činným v trestním řízení za jejich odhodlání dovést ke spravedlivému výsledku každý z případů, které byly po desetiletí brzděny,“ reagoval Zelenskyj ve svém večerním videoposelství.

O Kolomojském se mluvilo i v souvislosti s plukem Azov, který za nynější války Ukrajiny s Ruskem proslul obranou města Mariupol. Podle časopisu The Algemeiner i dalších médií Kolomojskyj Azov zpočátku financoval.

Potírání korupce na Ukrajině

Podnikatel je považován za jednoho z oligarchů, kteří po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 nashromáždili obrovské průmyslové bohatství a mají obrovský politický a ekonomický vliv. Před ruskou invazí se Zelenskyj snažil tento vliv omezit legislativou, která vyžadovala, aby se registrovali a drželi se mimo politiku. Válka oslabila jejich moc, protože na východě a jihu země byla zničena jejich lukrativní průmyslová aktiva a televizní kanály vysílaly centralizované válečné vysílání.

Během války Zelenskyj zdůrazňuje potírání korupce na Ukrajině, která podala žádost o vstup do Evropské unie. Doufá, že získá desítky miliard dolarů na pomoc při obnově země po 18 měsících války, jejíž konec je v nedohlednu. Západní vlády nebudou chtít nalévat finanční prostředky na obnovu země, pokud si budou myslet, že na tom bohatnou oligarchové, podotkla agentura Reuters.