Když jsme se blížili, všechno zahodili a utekli, říká o okupantech velitel ukrajinské jednotky

Události: Boje na Donbase očima štábu ČT (zdroj: ČT24)

Mise ukrajinských sil na Donbase pokračuje, a to i na osvobozených územích. Místní lidé mluví o tom, že ruští okupanti nakonec raději utekli. Odjezd úplně bez boje to ale není. V celém kraji leží tuny železa, které dokládají intenzitu střetů. Svědectví v Doněcké oblasti natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Členové jednotky Karpatská Sič během hlídky na frontové linii narazili na tři okupanty. Dva se v boji ukryli ve sklepení jedné z budov. Na výzvu, aby se vzdali, prý nereagovali a zbraně obrátili proti sobě.  

„Dva se na místě zastřelili. Jeden byl viditelně raněný. Ke svým nedoběhl, upadl a bylo po všem,“ popsal člen ukrajinské jednotky Ermak.

Velitel roty tvrdí, že nešlo o ojedinělý incident. Většina okupantů ale prý během protiútoku uprchla. „Když viděli, že se blížíme, všechno zahodili. Zahodili věci, neprůstřelné vesty a nalehko utekli,“ dodal rotný pluku Brit.

Ve vesnicích, kudy se přehnala frontová linie, zůstala jen hrstka civilistů. Také oni mluví o úprku Rusů. „Všechno se stalo tak rychle, že jsme nestačili ani mrknout,“ uvedla žena jménem Nina.

Zbraně a technika od nepřátel

Zničená vojenská technika je na bojišti východní Ukrajiny k vidění velmi často. Ještě důležitější je ta, kterou se ukrajinským silám podařilo z ruských rukou dostat v aspoň trochu použitelném stavu. Podle všeho je jí tolik, že se z Moskvy, byť nedobrovolně, stal největší dodavatel zbraní do ukrajinských rukou.

Podle britského ministerstva obrany se Ukrajina od začátku invaze zmocnila nejméně čtyř set čtyřiceti ruských tanků. Válečná kořist tak tvoří více než polovinu ukrajinského tankového arzenálu.

„Máme radost z toho, že se bojí. Jestli se vzdávají své techniky, znamená to, že se bojí, a jestli se bojí, znamená to, že tuto válku prohrají,“ podotkl velitel tanku Serhej.

Zbraně od protivníka míří buď k opravám, nebo se rozebírají na náhradní díly. Přes jejich množství Ukrajina žádá vyspělejší techniku od Západu potřebnou pro osvobození dalších území.

Boje v okolí Bachmutu

Zatímco na jiných místech východní Ukrajiny zaznamenaly ukrajinské síly výrazné územní zisky, v jižní a střední části Doněcké oblasti je situace jiná. Ve městě Bachmut a jeho okolí se frontová linie zásadně nepohnula už měsíce.

Ulicemi duní výbuchy dělostřeleckých granátů. Před válkou bezmála stotisícový Bachmut je téměř liduprázdný. „Situace je strašná. Nefunguje elektřina, voda neteče už dva měsíce, plyn není už od května,“ řekla obyvatelka města Ljudmila. 

Místa, odkud přicházejí zprávy o úprku ruské armády, nejsou vzdálená ani padesát kilometrů. Lidem trpícím pod dennodenním ostřelováním zní jako z jiného světa.