Jednání o jaderné dohodě s Íránem jsou zatím úspěšná. Signatářům se podařilo sblížit názory s USA

V rozhovorech o záchraně dohody o íránském jaderném programu (JCPOA) se podařilo pokročit a sblížit názory Íránu a Spojených států. S odvoláním na čínského a ruského účastníka jednání o tom informovala agentura Reuters. Dohoda byla podepsána roku 2015 a USA od ní před třemi lety odstoupily. Tento týden se zbylí signatáři a Írán ve Vídni snaží dohodnout na podmínkách jejího zachování, USA se diskusí účastní nepřímo.

„Účastníci expertních jednání o JCPOA v minulých třech dnech udělali hodně práce a s uspokojením konstatovali pokrok,“ sdělil na Twitteru ruský zástupce v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Michail Uljanov. Podle něj budou jednání příští týden pokračovat, aby se využilo pozitivního vývoje.

Účastníky přímých jednání jsou zástupci zbylých signatářských zemí JCPOA, tedy Íránu, Ruska, Číny, Francie, Británie a Německa. V úterý se dohodli na vytvoření dvou expertních skupin. Snaží se sestavit seznam protiíránských amerických sankcí, které by mohly USA odvolat, a povinností plnit dohodu platných pro Írán. USA po odstoupení obnovily sankce a Írán od roku 2019 dohodu nedodržuje.

„Všechny strany zúžily to, na čem se neshodovaly, jsme svědky pomalu se rodící shody,“ řekl čínský zástupce při MAAE Wang Čchün. Také on řekl, že členové odborných skupin i diplomaté budou příští týden dále jednat.

Íránské ministerstvo zahraničí oznámilo, že diplomatická jednání budou pokračovat ve středu.

Západní diplomaté, na něž se odvolal Reuters, sdělili, že až za několik týdnů se ukáže, zda rozhovory něco přinesou do íránských prezidentských voleb, jež se budou konat 18. července. „Vzhledem k technicky složitým problémům a také k právní spletitosti při rušení sankcí se dá při určitém optimismu říci, že budeme více vědět za několik týdnů,“ sdělil zdroj Reuters.