Pentagon poupravil Austinovo vyjádření ohledně počtu zabitých žen a dětí v Pásmu Gazy

Pentagon korigoval vyjádření amerického ministra obrany Lloyda Austina, který ve své výpovědi v Kongresu prohlásil, že počet palestinských žen a dětí zabitých Izraelem od začátku války v Pásmu Gazy přesahuje 25 tisíc, upozornila agentura Reuters. Americké ministerstvo obrany uvedlo, že údaj se opíral o sdělení Hamásem ovládaných úřadů v Pásmu Gazy, nikoliv o americké zpravodajské informace. Palestinské úřady v enklávě, které ovládají teroristé, ráno sdělily, že v konfliktu zemřelo od loňského října přes 30 tisíc lidí. Číslo však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit.

„Pane ministře, zhruba kolik palestinských žen a dětí zabil Izrael od 7. října?“ zeptal se Austina kongresman Demokratické strany Ro Khanna. „Je to přes dvacet pět tisíc,“ odpověděl ministr, aniž uvedl jakékoli podrobnosti. Později zdůraznil, že Izrael by měl více dbát na ochranu civilistů. Ministr při slyšení také uvedl, že od začátku války bylo Izraeli poskytnuto přibližně 21 tisíc kusů přesně naváděné munice.

O několik hodin později však mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová sdělila, že Austin uvedl odhad počtu obětí od ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy a hovořil o celkovém počtu zabitých Palestinců, tedy nejen o ženách a dětech. „Údaje o počtu obětí v Pásmu Gazy nemůžeme nezávisle ověřit,“ zdůraznila Singhová.

Americká vláda vlastní údaje o počtu zabitých dosud neuváděla, prezident Joe Biden nicméně při nedávném vystoupení odkazoval na součet uváděný Palestinci.

„Ta čísla se velice těžko ověřují. Hamás má svou agendu, která je založená na tom poštvat svět proti Izraelcům. Zároveň Izrael má také svoji agendu. Pro kohokoli, kdo se to snaží analyzovat, platí, že není možná ta čísla úplně detailně potvrdit. Prostě to není spořádaná civilní společnost, ve které se dá vést nějaká statistika, je to válečná zóna, ve které je nepřehledná situace,“ upozornil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Izrael argumentuje tím, že většina zabitých jsou bojovníci Hamásu a že se snaží dělat maximum, aby zabránil většímu počtu civilních obětí, nicméně bezprecedentní izraelská operace probíhá v hustě zabydlené oblasti, a tak jsou civilní oběti nevyhnutelné, uvedl Borek.

Jedna z nejmladších populací světa

„Palestinci zase mají tendenci označovat skoro všechny za civilisty, ostatně mezi palestinskou společností je ozbrojený odpor vůči Izraeli považován za legitimní věc. Izrael také upozorňuje na to, že často se ve statistikách publikovaných Palestinci objevuje slovo děti, ale často jsou tím míněni chlapci, kterým je patnáct, šestnáct, osmnáct, a samozřejmě víme, že militantní skupiny často využívají teenagery,“ popisuje situaci zpravodaj.

Populace v Pásmu Gazy je jednou z nejmladších na světě. Podle americké stanice NPR, která vychází z dat a odhadů palestinských, izraelských i amerických úřadů, tam lidé mladší 18 let tvoří 47,3 procenta populace. Příčinami je relativně vysoká plodnost, podle odhadů 3,38 dítěte na jednu ženu, společenský trend sňatků v mladém věku, ale také fakt, že Palestinci se v oblasti nedožívají příliš vysokého věku, píše NPR.

Zpravodaj ČT David Borek komentuje situaci v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Umírající civilisté ve válce

Deník The New York Times už v listopadu upozornil na mimořádné tempo zabíjení civilistů, které válku provází, přičemž pro srovnání uvedl bilance z amerických válek na Blízkém východě.

Po invazi do Iráku v roce 2003 podle britských analytiků za celý první rok bojů Američané a jejich spojenci zabili přibližně 7700 civilistů. Za celých téměř dvacet let americké války v Afghánistánu pak experti zdokumentovali na 12 400 civilních obětí, uvedla oxfordská profesorka Neta Crawfordová, která se podílí na výzkumné iniciativě Costs of War Project.

Izraelská ofenziva v Gaze je reakcí na brutální útok Hamásu na židovský stát z loňského podzimu, při němž zemřelo přes dvanáct set lidí včetně stovek civilistů. Dalších více než dvě stě lidí odvlekli teroristé do Gazy jako rukojmí. Část z nich zůstává i nadále v rukou Hamásu a dalších skupin, někteří z nich jsou po smrti, přiznal Izrael.