Izraelské plošiny a lodě hlídají drony propojené s umělou inteligencí. Sbírá data o podezřelých cílech

Horizont: Izraelci propojili drony s umělou inteligencí (zdroj: ČT24)

Umělá inteligence nachází uplatnění i v armádě. Do utajeného výzkumu výjimečně poskytl krátké nahlédnutí Izrael. Propojení umělé inteligence a dronů demonstroval kromě svých nepřátel i obchodním partnerům. Židovský stát posílá bezpilotní letouny sbírat data o potencionálních cílech na moři. Izrael tímto způsobem brání plošiny na těžbu plynu nebo těžební lodě. Sám je ale používá i k útokům.

Autonomní izraelský dron Heron letí po naplánované trase ke Středozemnímu moři sám. „Systém dnes sbírá obrovské množství cílů v oblasti – může jich být sto, tisíc, na tom nezáleží, je to stroj – a může vás upozornit na jeden konkrétní. Na rizikový cíl, který musíte prozkoumat. Takže to ušetří spoustu času, spoustu pracovních sil,“ konstatoval vedoucí oddělení dronů ze společnosti Israel Aerospace Industries Guy Gerasy.

Oči nad mořem

Chování cílů a vyhodnocení objektů na hladině, které se chovají podezřele, provádí sama umělá inteligence. Heron dokáže plošinu na těžbu plynu sledovat ze vzdálenosti dvaceti kilometrů. Na jednu z nich před rokem vyslala libanonská teroristická organizace Hizballáh několik ozbrojených dronů, Izrael se tak chce do budoucna lépe chránit.

Drony dohlížejí také na těžební lodě. „Ve vzdálenosti 322 kilometrů od pobřeží potřebujete schopnost vidět za horizont a jedinou možností, jak toho dosáhnout, jsou letadla a naše průkopnické autonomní schopnosti IAI (Israel Aerospace Industries),“ uvedl Oren Guter z oddělení marketingu a rozvoje obchodu z firmy Israel Aerospace Industries.

Izraelským státem vlastněná zbrojařská firma se tak stará o ochranu pobřeží. Herony a další bezpilotní prostředky brání i vnitrozemí židovského státu.

Izraelský dron
Zdroj: ČT24

Do útoku

Izrael jimi však i útočí. Generál Neri Horowitz loni v listopadu při jednom z mála veřejných komentářů řekl, že útočné drony používá letectvo i dělostřelectvo. Třicet procent personálu podle něj tvoří ženy.

Podle zdrojů z armády některé bezpilotní prostředky unesou až tunu munice. Spekuluje se, že Jeruzalém používá drony i na útoky v Íránu a Súdánu, podobné operace ale židovský stát nekomentuje.

Izrael patří mezi průkopníky ve vojenském použití dronů. V roce 1982 předvedl jejich první efektivní bojové použití, když v kombinaci s letouny bleskově zničil přes osmdesát syrských stíhaček a na tři desítky systémů protivzdušné obrany během války v Libanonu. Izraeli navíc patřila i vůbec první raketa vypálená z dronu.