Izrael v reakci na útoky zlegalizuje část osad na okupovaném území. Palestina mluví o otevřené válce

Události: Izrael zlegalizuje část osad (zdroj: ČT24)

Izrael bude reagovat na nejnovější palestinské útoky v Jeruzalémě mimo jiné rychlejším budováním izraelských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu a legalizací několika těch existujících. Rozhodl o tom v neděli večer bezpečnostní kabinet. Pravicová vláda tak začíná uskutečňovat nová pravicová opatření. Z pohledu mezinárodního práva je osidlování okupovaného území stále nelegální. Napětí mezi Izraelem a Palestinci zesiluje od loňského jara.

Bez územního plánu a stavebních povolení stojí pár montovaných domků u prašné cesty. Tak vypadají mnohé menší izraelské osady na Západním břehu. „Pokračujeme v tom, co děláme. Tvoříme a budujeme silný Izrael, silnější a lepší Izrael,“ popsal v roce 2020 jeden z obyvatelů osady Eš Kodeš Aharon Katzof.

Teď rozhodla izraelská vláda, že devět těchto malých vesnic zpětně legalizuje, a to jako reakci na vlnu palestinských útoků. Při tom posledním zemřel v pátek v Jeruzalémě muž a dvě malé děti. „Odpověď na teror je udeřit proti němu vší silou a zároveň ještě víc zapustit kořeny v naší zemi,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli.

Kromě toho se má vydat stavební povolení na 10 tisíc nových bytů v osadách. Po více než půlstoletí výstavby žije v osadách na Západním břehu půl milionu lidí. Dalších dvě stě tisíc jich obývá židovské čtvrti ve východním Jeruzalémě, který Izrael nelegálně anektoval.

Pro Palestince je zrychlování výstavby osad nepřijatelné. „To je otevřená válka proti Palestincům. Vyžaduje okamžitou mezinárodní reakci a závazná rozhodnutí, která donutí okupační síly k zastavení agrese,“ řekl v pondělí generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny Husejn al-Šejch.

Palestinská autonomie ztrácí autoritu na úkor militantních skupin. Místo toho se upíná k představě, že spor s Izraelem dotáhne na mezinárodní fóra. Chce také požádat o plné členství v OSN.

Izraelem zmítají protivládní protesty

Izraelské vládě mezitím komplikují práci vnitropolitické spory okolo soudní reformy. Proti tomu, že podřídí část justice vládě, a tedy naruší základní demokratický princip dělby moci, demonstrují desítky tisíc lidí každý týden. Benjamin Netanjahu má mírnou parlamentní většinu, nikoliv širokou společenskou podporu. „Teď máme za mnoho posledních let tu nejškodlivější vládu,“ domnívá se demonstrant z Jeruzaléma Juval.