Izrael uvedl, že jeho jednotky dokončily obklíčení města Gazy

Izraelská armáda ve čtvrtek večer oznámila, že týden po zahájení pozemní operace na palestinském území „dokončila obklíčení města Gazy“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu o několik hodin dříve prohlásil, že jejich jednotky se při postupu proti bojovníkům z teroristického palestinského hnutí Hamás v severní části Pásma Gazy dostaly dále než na okraj města Gazy. Tvrzení válčících stran však není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

„Naši vojáci dokončili obklíčení města Gazy, centra teroristické organizace Hamás,“ uvedl na večerním tiskovém brífinku mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. „Jsme na vrcholu bitvy. Dosáhli jsme působivých úspěchů a prošli jsme přes okraj města Gaza. Postupujeme vpřed,“ uvedl odpoledne bez dalších podrobností Netanjahu.

Brigády Kasám, ozbrojené křídlo hnutí Hamás, varovaly, že Gaza bude pro Izrael „prokletím“ a že jeho vojáci ji opustí „v černých pytlích“. 

Postup izraelské armády v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelské síly „bojují v husté a složité městské oblasti, což vyžaduje profesionální boj a odvahu,“ řekl odpoledne náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi. Dodal, že jeho síly bojují „v těsných prostorech proti krutému nepříteli“. Pozemní síly podle něj doprovází „přesné zpravodajské informace, palba ze vzduchu a moře“. „Toto partnerství činí boj mnohem efektivnějším,“ uvedl Halevi.

Válka si vyžádala „bolestivou a obtížnou cenu“, řekl generál, neboť při pozemní operaci v Gaze podle něj bylo od pátku zabito osmnáct izraelských vojáků. 

Střety s buňkami Hamásu

Jednotky izraelských pozemních sil podporované dělostřelectvem, tanky a letectvem se v noci na čtvrtek na několika místech na severu Pásma Gazy střetly s buňkami Hamásu a zabily desítky bojovníků tohoto teroristického palestinského hnutí. S odvoláním na vyjádření izraelské armády o tom informoval list The Times of Israel, tvrzení válčících stran však není možné bezprostředně nezávisle ověřit. 

Armáda ve zprávě uvedla, že jednotky pěchotní brigády Golani v noci sváděly dlouhé boje s bojovníky Hamásu, kteří na izraelské vojáky stříleli rakety, odpalovali výbušná zařízení a házeli granáty. Izraelští vojáci palbu opětovali za podpory tanků a dělostřelectva a přivolali na pomoc letecké a námořní údery.

„Na konci bojů byly zabity desítky teroristů,“ uvedla izraelská armáda ve zprávě.

On-line přenos

Válka na Blízkém východě (listopad 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. prosince. Děkujeme za pozornost.

  • 23:24

    Mluvčí katarské diplomacie, která v jednáních dělá prostředníka, ve čtvrtek večer podle agentury Reuters uvedl, že výměnou za deset rukojmí Izrael propustí dalších 30 Palestinců, kteří jsou vězněni v Izraeli. Jedná se o sedm žen a 23 nezletilých. 

  • 22:18

    Izraelská armáda informovala, že dalších šest rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy bylo předáno pracovníkům Červeného kříže a nyní jsou na cestě zpět do Izraele. Celkem tak bylo ve čtvrtek propuštěno osm rukojmí, píše agentura Reuters.

Na skupinu ozbrojenců Hamásu, kteří proti nim zahájili palbu, narazili také vojáci pěchotní brigády Nachal. Jednotka na místo navedla letecký úder a buňku zlikvidovala, uvedla armáda.

Izraelská armáda říká, že pokračuje v úderech na objekty Hamásu v Pásmu Gazy, včetně výrobních zařízení a skladů zbraní, odpalovacích stanovišť protitankových střel a dronů.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek sdělil, že izraelská armáda v tuto chvíli operuje v nejsevernějším cípu Pásma Gazy, a patrně kontroluje oblast severovýchodně od města Gaza. Jedná se prý o těžké boje v chaotickém městském prostředí, které obráncům poskytuje mnoho výhod.

„Když pojedete teď Izraelem, tak uvidíte zvláštní, zádumčivou atmosféru, možná ještě více než v posledních třech týdnech při vědomí toho, že půl milionů izraelských vojáků a vojaček je teď v armádě, mnozí v bojových operacích. Myšlenky mnoha Izraelců jsou se svými blízkými, kteří bojují v armádě,“ popsal Borek.

V Izraeli se prý otevřeně mluví o tom, že to bude dlouhá, těžká válka, a není jasné, zda se tím myslí týdny, nebo měsíce. Bude se ale prý dramaticky odlišovat od konfliktů, které Izrael s Hamásem vedl v posledních 18 letech. Pokud platí válečné cíle Izraele, tak je podle Borka ambicí kontrolovat přinejmenším nejsevernější třetinu Pásma Gazy, ovládnout město Gaza a zničit pozice, arzenál a duch odporu palestinských militantních skupin.

Zpravodaj Borek o situaci v Izraeli a Gaze (zdroj: ČT24)

Co se děje v tunelech

Pod celou Gazou a v oblasti hranic je rozsáhlá síť tunelů. Hamás je používá jak k průnikům na izraelské a egyptské území, tak jako úkryty. Umístěny jsou podle Izraelců a západních analytiků často pod školami a nemocnicemi, které jim slouží jako štít. List The Times of Israel nyní citoval někdejšího zástupce náčelníka generálního štábu izraelské armády Jaira Golana, podle nějž izraelští vojáci nebudou a za žádných okolností by neměli vstupovat do těchto tunelů.

„Nemusíte jít do tunelů. (…) Vstoupit do tunelů by byla vážná chyba,“ řekl Golan v rozhovoru s izraelským vojenským rozhlasem. „Chytré je najít vchody do tunelů a uzavřít je nebo tam poslat kouř, který nepřítele z tunelu vyžene nebo mu ublíží,“ řekl Golan. „V tunelech nebojujete za žádných okolností. (…) Tam není šance vyváznout nezraněný. V tunelech se nebojuje. Proti hrozbě tunelů se musí zakročit,“ dodal.

S tvrzením, že Hamás může v tunelech vyčkávat donekonečna, Golan nesouhlasí. „Věřte mi. Izraelská armáda dnes disponuje schopnostmi, aby se s tunely účinně vypořádala. Má veškeré znalosti a prostředky. Pokud Hamás v tunelech zůstane, stanou se pro něj smrtící pastí,“ řekl.

Například britský list The Telegraph v této souvislosti minulý týden napsal, že Izrael bude k utěsnění tunelů používat takzvané „pěnové bomby“ namísto klasických výbušnin. Pěnová bomba podle listu funguje na bázi dvou kapalin, které při odstranění oddělující přepážky vytvoří rapidně expandující pěnu, která následně ztvrdne. Nakládání s kapalinou nicméně může být nebezpečné a v minulosti kvůli tomu podle listu několik izraelských vojáků osleplo.

Podle Karla Vojtasíka z katedry geotechniky a podzemního stavitelství z Fakulty stavební VŠB – Technické univerzity Ostrava se tunely v Gaze razí v podmínkách, které nejsou špatné. Ve vysílání ČT24 uvedl, že už v minulosti byla v této oblasti postavena řada podzemních děl. Většina tunelů je podle něj postavena manuálně – a pokud na ně neupozorňují mimořádné objekty na povrchu, nelze je poznat.

Docent Vojtasík k tunelům Hamásu v Gaze (zdroj: ČT24)

Další lidé prý opouštějí Pásmo Gazy

Z palestinského Pásma Gazy, které od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října čelí masivnímu izraelskému bombardování a blokádě, se ve čtvrtek dostala do Egypta další skupina lidí se zahraničním pasem. Agentura AFP uvedla s odkazem na ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které je ovládáno teroristickým hnutím Hamás, že do Egypta v pátek přešlo 344 cizinců, včetně 72 dětí. Podle AFP bylo ve čtvrtek z palestinské strany do Egypta převezeno také 21 zraněných Palestinců. Tvrzení válčících stran však není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Ve čtvrtek ráno úřad pro hraniční přechody v Pásmu Gazy zveřejnil seznam dalších šesti set cizinců, kteří mohli ve čtvrtek odejít přes přechod Rafáh do Egypta. Podle deníku The New York Times je na něm čtyři sta Američanů a osob s pasy mimo jiné z Mexika, Maďarska, Chorvatska, Řecka, Itálie, Nizozemska či Belgie. Ne všichni na seznamu se ale zřejmě mohli na přechod dostavit kvůli pokračujícímu ostřelování Pásma Gazy. Očekávalo se také, že se přes přechod dostane šedesát až sto raněných Palestinců.

Spojeným státům se ve čtvrtek podařilo z Pásma Gazy dostat 74 osob s dvojím občanstvím, uvedl americký prezident Joe Biden. Dohromady se středou zatím Rafáh do Egypta překročilo 79 Američanů. Španělsko plánuje ve čtvrtek nebo v pátek evakuovat z pásma Gazy 140 až 170 španělských občanů a jejich rodinných příslušníků. 

Ve středu se přechod Rafáh poprvé od začátku války Izraele s palestinským hnutím Hamás 7. října otevřel i pro odchod cizinců z Pásma Gazy. Hranici ten den podle čtvrteční zprávy BBC přešlo 335 držitelů zahraničních pasů. Není jasné, zda mezi nimi byli i čtyři lidé s českým pasem, kteří figurují na seznamu více než pět set lidí s možností z Pásma Gazy odejít, který byl zveřejněn ve středu. Jeden z těchto lidí s českým pasem ČTK ve středu telefonicky sdělil, že je na severu oblasti a nemůže se bezpečně dostat k Rafáhu.

Izrael minulý víkend zahájil druhou, pozemní fázi vojenské operace v Pásmu Gazy v reakci na nečekaný a brutální útok Hamásu na jižní Izrael ze 7. října, při němž zemřelo na čtrnáct set lidí, s proklamovaným cílem toto teroristické hnutí zcela vymýtit. Palestinské úřady, které kontroluje teroristický Hamás, tvrdí, že izraelská armáda už v odvetě pozabíjela v Pásmu Gazy více než devět tisíc lidí. Tyto počty ovšem nelze nezávisle ověřit.