Itálie zařadila Česko mezi rizikové země. Rumunsko nařizuje karanténu

Itálie ve středu zařadila Českou republiku mezi rizikové země, pro vstup na její území tak bude nutné předložit negativní test na koronavirus starý maximálně 72 hodin. Zatím ale není jasné, odkdy bude Itálie testy požadovat. Už v úterý zavedlo povinnou karanténu pro Čechy Rumunsko. Bukurešť na seznam rizikových států připsala také Slovensko, Maďarsko, Francii nebo Itálii. Lidé z těchto zemí musejí po příjezdu do karantény na dva týdny.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

České ministerstvo zahraničních věcí na Twitteru informovalo o tom, že Itálie schválila zařazení Česka mezi rizikové země. Lidé tak musí předložit negativní test na covid-19. Ministerstvo ale zároveň uvedlo, že zatím není jasné, kdy toto pravidlo začne platit.

Podle resortu je kromě absolvování testu v Česku možné podstoupit i rychlotest po příletu na některé z italských letišť. Doposud Itálie požadovala negativní testy na covid-19 jen pro přijíždějící z Chorvatska, Řecka, Malty, Španělska a některých francouzských regionů.

Karanténa v Rumunsku

Rumunsko už v úterý zavedlo pro Čechy povinnou čtrnáctidenní karanténu. Tu však bude možné za určitých podmínek zkrátit. Ti, kteří budou mít po osmém dni negativní test na koronavirus, budou moci izolaci desátý den předčasně opustit.

Svůj seznam rizikových oblastí opět po týdnu aktualizuje Německo. Je na něm i Česká republika a vzhledem k tomu, že se v ní epidemická situace nelepší, je nepravděpodobné, že by ji německé úřady ze seznamu vyřadily.

Nyní je pro vstup do Německa z rizikové oblasti požadován negativní test, který není starší než 48 hodin. Pokud ho člověk nemá, musí nastoupit do karantény a rozbor podstoupit nejdéle do 72 hodin. Výjimky z těchto povinností mají řidiči kamionů, pendleři či lidé, kteří Německem jen projíždějí. Minulý týden ovšem Sasko umožnilo Čechům vstup bez karantény, pokud jejich pobyt nepřesáhne 24 hodin.

Omezení přijatá kvůli šíření koronaviru naopak přestanou platit v novozélandském Aucklandu, město se tak připojí ke zbytku země, kde restrikce padly před dvěma týdny. Na jejich zpřísnění se naopak musejí připravit lidé v Irsku, kde se kromě jiného ruší všechny veřejné akce ve vnitřních prostorách. Očekává se, že tvrdší pravidla oznámí úřady ve Skotsku.