Írán hlásí první dvě oběti koronaviru, růst počtu nakažených v Číně zpomaluje

Události ČT: Konec karantény na Diamond Princess a tvrdé pracovní podmínky zdravotníků (zdroj: ČT24)

Dva lidé zemřeli v nemocnici v íránském městě Kom na nákazu koronavirem. Informovala o tom agentura Mehr s odvoláním na místní lékaře. V Číně počet obětí nemoci Covid-19 přesáhl hranici dvou tisíc, druhého mrtvého na svém území hlásí Hongkong. Nakažených je 74 tisíc lidí. Počet nových případů klesl druhý den v řadě a je nejnižší od 29. ledna.

Představitel komské University of Medical Sciences uvedl, že dva Íránci, kteří byli dříve během středy pozitivně testováni na nový koronavirus, zemřeli na respirační problémy.

U několika lidí v Íránu je podezření na nákazu. Naopak u cizince v Egyptě považovaného za prvního nakaženého koronavirem v Africe se nákaza neprokázala. Podle Reuters to uvádějí egyptská státní média. 

Končí karanténa na Diamond Princess, poslední cestující opustili MS Westerdam

Po dvou týdnech v karanténě začali cestující opuštět výletní loď Diamond Princess, která kvůli epidemii koronaviru kotví v japonském přístavu Jokohama. Poslední cestující se už vylodili z americké výletní lodi MS Westerdam, která už téměř týden kotví na jihu Kambodže. Plavidlo dříve odmítlo přijmout pět zemí kvůli obavě, že je dalším ohniskem koronaviru.

Kambodžský premiér po přistání lodi prohlásil, že na palubě není nikdo nakažený. Infekce se však následně prokázala u cestující z USA, úřady ji zachytily při lékařské kontrole na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpur. Další případy zatím nejsou hlášeny. Na palubě MS Westerdam zůstávají stovky členů posádky, které lékaři testují.

Obětí je přes dva tisíce, druhou oběť hlásí Hongkong

Čína během úterý zaznamenala 136 úmrtí v důsledku koronaviru, z nichž 132 hlásí epicentrum nákazy, provincie Chu-pej. Celkový počet obětí v pevninské Číně, kam se nepočítá Hongkong a Macao, tedy vzrostl na 2004.

Drtivá většina obětí nového koronaviru zemřela v čínské provincii Chu-pej, z níž se virus začal loni v prosinci šířit. Mimo pevninskou Čínu zabila nemoc Covid-19 kromě výše zmíněného Íránu dalších šest lidí – druhý člověk zemřel v Hongkongu, po jedné oběti mají Tchaj-wan, Filipíny, Japonsko a Francie.

Úmrtnost na COVID-19 je podle nové studie čínských vědců 2,3 procenta, což je výrazně méně než u předchozích epidemií SARS či MERS, nicméně asi dvacetkrát více než u klasické sezonní chřipky.

Počet nově nakažených se snižuje

Nákaza se potvrdila u 74 185 lidí – to znamená, že za úterý přibylo 1749 nových případů, což je nejméně od 29. ledna. Počet nově nakažených se snížil druhý den po sobě, což čínské úřady považují za důkaz, že fungují preventivní opatření proti dalšímu šíření nemoci. Podle WHO je ale brzy na posouzení, jestli je epidemie na ústupu. Nejvíce nakažených je kromě Číny v Singapuru a Japonsku. 

Prudký nárůst nových případů ohlásila Jižní Korea. Ve středu se tam potvrdilo dvacet nově nakažených. Šestnáct z nich se přitom infikovalo od jediné postarší pacientky z města Tegu, která se v posledních týdnech zúčastnila několika bohoslužeb a navštívila místní nemocnici. Přišla tak do kontaktu se stovkami lidí, v poslední době však necestovala do zahraničí. Celkový počet nakažených v této asijské zemi vystoupal na 51.

WHO uvedla, že v sousední Severní Koreji se zatím žádné případy nákazy neobjevily. Tuto informaci potvrdila i severokorejská média. Podle některých expertů má však WHO jen omezené možnosti, jak situaci v autoritářské a tajnůstkářské zemi monitorovat. Některá jihokorejská média již dříve hovořila o případech nákazy novým koronavirem na severu i o několika obětech, tyto informace však podle Reuters nelze nezávisle ověřit.

WHO: Mluvit o hrozbě pro olympiádu je předčasné

Kvůli koronaviru už byla v Číně zrušena či odložena řada sportovních a společenských akcí, například halové mistrovství světa v atletice plánované na polovinu března. V dubnu se zase neuskuteční Velká cena formule 1 v Šanghaji a Čína odložila také největší tamější automobilový veletrh v Pekingu. V Barceloně se poprvé za svou více než třicetiletou historii nekonal veletrh mobilních technologií Mobile World Congress.

Úvahy o ohrožení olympijských her, které mají odstartovat v Tokiu 24. července, ale WHO považuje za předčasné. Podle organizace je sportovní svátek zatím příliš daleko na to, aby se dalo odhadnout riziko jeho zrušení nebo přerušení. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) i pořadatelé v uplynulých týdnech opakovaně ujišťovali, že epidemie největší sportovní akci tohoto roku neohrozí.

Ryan vysvětlil, že zatím neuvažuje o vydání doporučení směrem k olympiádě, s organizátory i představiteli MOV je ale v pravidelném kontaktu. „Pomáháme jim s posuzováním rizika. Budeme s nimi úzce spolupracovat v následujících týdnech a měsících,“ nechal se slyšet ředitel krizových programů WHO.