Hongkong se blíží Číně, představil bezpečnostní zákon

Hongkong představil návrh nového zákona o národní bezpečnosti. Za trestné činy jako je vlastizrada nebo vzpoura ukládá až doživotní vězení. Norma podle agentury dál prohloubila obavy z omezování svobod ve městě poté, co vláda v Pekingu v roce 2020 v reakci na hongkongské prodemokratické protesty zavedla přísný bezpečnostní zákon, napsala agentura AP.

Debatu o zákoně zahájili hongkongští zákonodárci v pátek na schůzi svolané za účelem urychlit legislativní proces, napsala agentura AP. Jednání provázejí přísná bezpečnostní opatření, informuje Reuters.

Očekává se, že návrh projde přes nejvyšší hongkongský zákonodárný orgán – Legislativní radu – bez větších problémů pravděpodobně v následujících týdnech. Správce Hongkongu John Lee už dříve poslance vyzval, aby zákon projednali „maximální rychlostí“.

Zákon rozšíří pravomoci vlády při potlačování nesouhlasných hlasů. Zaměřuje se kromě vzpoury i na vnější vměšování či ochranu státního tajemství. Podle kritiků norma povede k tomu, že se právní rámec Hongkongu bude stále více podobat systému pevninské Číny.

EU vydala diplomatickou nótu

Evropská unie v diplomatické nótě vyjádřila své „vážné obavy“, píše agentura Reuters. Týkají se mimo jiné ustanovení návrhu o „vnějším vměšování“ a exteritoriální působnosti zákona. To by podle EU mohlo mít dalekosáhlé následky.

V návrhu zákona jsou ale i části týkající se lidských práv. „Lidská práva mají být respektována a chráněna, stejně jako práva a svobody, včetně svobody projevu, tisku a publikace a svobody sdružování,“ stojí v návrhu zákona.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně omezuje.

Na základě hongkongského základního zákona, tedy „miniústavy“, je Hongkong povinen zavést své vlastní bezpečnostní zákony, které se týkají zločinů jako vlastizrada či špionáž. Poslední pokus v roce 2003 ale selhal, když na protest proti kontroverznímu zákonu vyšly do ulic statisíce lidí.

V roce 2020 zákon o národní bezpečnosti pro hongkongské území zavedla centrální vláda v Pekingu. Za porušení zákona, který se zaměřuje na činy separatismu, rozvratu státní moci, teroristické činnosti a spolupráce se zahraničními nebo vnějšími silami za účelem ohrožení národní bezpečnosti, může být udělen až doživotní trest.