Honduraská vězení sužují války gangů. Prezidentka proti nim nasadila armádu

Horizont ČT24: Gangy ve věznicích v Hondurasu (zdroj: ČT24)

Honduras chce zakročit proti gangům, tamní prezidentka Xiomara Castrová předala kontrolu nad věznicemi do rukou armády, která ihned provedla několik masivních razií. Úřady tak reagují na rostoucí násilí v zemi. Požár ve věznici vyvolaný právě znesvářenými gangy způsobil smrt téměř padesáti lidí. Další mrtvé přinesla víkendová střelba v jednom z měst.

„Na základě prezidentčina rozhodnutí jsme začali předávat věznice do rukou vojenské policie. Začali jsme s prohlídkami, abychom udělali pořádek v celách,“ řekl armádní důstojník Fernando Munoz.

Vojáci do dvou desítek honduraských věznic napochodovali v rámci operace nazvané v překladu Víra a naděje. Tamní prezidentka totiž doufá, že s jejich pomocí dostane pod kontrolu organizovaný zločin, který žije i za zdmi nápravných zařízení.

Prvním úkolem vojáků bylo prohledat cely a najít kontraband. Na záběrech z jednoho zařízení bylo vidět, jak stovky vězňů čekají seřazení vsedě na zemi – a vojáci mezitím prohledávají jejich cely. Příslušníci armády v daném případě našli telefony, hodinky nebo nabíječky, ale i zbraně, munici a granáty.

„Probíhají další akce, přibývá zátahů i zadržení. Mohu říct a zaručit, že jsme už dokázali podíl několika lidí na této akci,“ prohlásil honduraský ministr bezpečnosti Gustavo Sánchez.

Aktivity gangů

Právě gangy, které ze země řídí mezinárodní obchod s drogami, stojí za poslední vlnou násilí. Víkendovou střelbu ve městě Choloma nepřežilo nejméně 13 lidí a úřady kvůli tomu zavedly zákaz vycházení.

„V nejbližších dnech obdrží Národní kongres návrh, podle kterého budou členové zločineckých struktur nebo gangů označeni za teroristy,“ slíbil Sánchez.

Ještě horší masakr ale nastal ve věznici poblíž honduraské metropole. Soupeření dvou zločineckých skupin vedlo ke vzpouře, požáru a následné smrti téměř padesáti žen. Ne všechny se podařilo identifikovat.

„Jako babička potřebuji vědět, jestli je moje vnučka živá, nebo už mrtvá, protože nic nevím,“ svěřila se Iris Ortezová, matka a babičkou dvou trestankyň.

Postup Hondurasu je podobný dění v sousedním Salvadoru. Tamní vláda loni otevřela obří věznici a gangům vyhlásila válku. Ve vězení pak skončilo na 65 tisíc lidí.