Generál Kolář velí misi na Sinaji, která střeží mír mezi Egyptem a Izraelem

Události ČT: Česko nově velí mezinárodní misi na Sinaji (zdroj: ČT24)

Počínaje nedělí přebírá česká armáda velení nad mezinárodní mírovou misí MFO na Sinajském poloostrově. Jedna z nejúspěšnějších pozorovatelských operací dohlíží na dodržování míru mezi Egyptem a Izraelem. Brigádní generál Pavel Kolář se postaví do čela kontingentu o dvanácti stech členech ze třinácti zemí.

Vzdušný prostor mezi Izraelem a Egyptem křižuje už třináct let maskované letadlo s českým lvem na boku. Teď se český generál postavil do čela celé operace, která je nezbytnou součástí mírové architektury Blízkého východu.

Česká armáda se do úspěšné mírové mise zapojila v listopadu 2009. O čtyři roky později přiletělo letadlo CASA, které se stalo dopravní páteří celého mezinárodního kontingentu. „Předem musím říct, že česká posádka patří mezi moje nejoblíbenější. Dělají tu naprosto skvělou práci. Hlavně s letadlem CASA, ale to není to jediné, co tady Česká republika dělá,“ prohlásil v roce 2016 náčelník štábu mise David Jones. 

MFO vznikla v roce 1981, když se Sovětský svaz a arabská kolice postavily proti mírové dohodě mezi Egyptem a Izraelem. Zablokovaná Rada bezpečnosti OSN nemohla schválit vyslání mírových přileb, a tak vznikla unikátní operace cihlových baretů.

„Na rozdíl od mírových misí OSN je mise MFO zcela unikátní. Vznikla totiž díky přímé dohodě mezi oběma stranami,“ vysvětlil v roce 2013 americký zástupce mírové mise pro Egypt Bradley Lynch.

Pod tlakem teroristů z IS

Smlouva mezi Izraelem a Egyptem zaručila oběma zemím víc než čtyřicet let míru. V poslední dekádě se ovšem severní část Sinajského poloostrova, kde jsou také rozmístěné jednotky MFO, stala rizikovou oblastí, ve které působí islamistické skupiny.

Zvlášť v roce 2016 se mezinárodní posádka ocitla pod tvrdým tlakem teroristů z organizace Islámský stát, kteří si v těžko dostupném terénu Sinaje vytvořili útočiště. Uvažovalo se dokonce o ukončení úspěšné mnohonárodnostní operace. Především díky českému letounu ale nakonec MFO pouze přesunulo své velení na jih poloostrova a pokračovalo v práci dál.

„Častěji se objevíme v neprůstřelných vestách a s helmami na hlavě. Ve chvíli, kdy je tábor v ohrožení, kdy vyjde signál, že se kolem něco děje, je to náročnější. Není to nic, na co bychom nebyli zvyklí,“ popsal v roce 2016 velitel českého kontingentu Aleš Cápal.

Pod českým velením teď na Sinaji slouží 1151 vojáků z celého světa. Český kontingent má osmnáct členů. Po dvojím velení misi EU v Mali a současnému bojovému uskupení na Slovensku jde pro armádu České republiky o čtvrtý prestižní post v čele mezinárodních misí.