Francie už posedmé demonstrovala proti revizi penzí. Senát i přes stávky reformu schválil

Události: Francouzi po sedmé protestují proti reformě důchodů (zdroj: ČT24)

Při sedmém kole stávek ve Francii proti důchodové reformě protestovalo 368 tisíc lidí, z toho 48 tisíc v Paříži, uvedla policie. Podle pořádajících odborů CGT po celé Francii měly demonstrace přes milion účastníků, z toho 300 tisíc v metropoli. Informoval o tom deník Le Monde. Prezident Emmanuel Macron, který reformu prosazuje, odmítl schůzku s odboráři. Francouzský senát v sobotu reformu i přes sérii stávek schválil.

Senátoři návrh podle agentury Reuters přijali v poměru 195 ku 112. Zákon bude pravděpodobně ve středu přezkoumávat společný výbor zákonodárců dolní a horní komory. Pokud se výbor shodne, konečné hlasování se uskuteční zřejmě ve čtvrtek. V dolní komoře se dle Reuters však očekává výrazně těsnější hlasování. 

Odbory požádaly prezidenta Macrona kvůli reformě o schůzku. Macron ve čtvrtek poslal odborářům dopis, v němž píše, že jim naslouchá, schůzku ale odmítl. Šéf odborů CGT Philippe Martinez v sobotu během demonstrací řekl stanici BFM TV, že Macron je svou odpovědí „poslal do háje“ a „dělá si legraci“.

Podle průzkumu společnosti Elabe pro stanici BFM TV si dvaaosmdesát procent Francouzů myslí, že by se měl Macron s odborovými představiteli setkat. Téměř dvě třetiny dotazovaných schvalují společenskou mobilizaci proti reformě a čtyřiapadesát procent lidí souhlasí se stávkami a blokádou klíčových sektorů, plyne z průzkumu zveřejněného během soboty. 

„Dámy a pánové z (opoziční) Nepoddajné Francie, uráželi jste mě celé dva týdny. Přesto nikdo nepodlehl a neustoupil z naší reformní snahy,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí Olivier Dussopt.

Odbory další demonstraci chystají na úterý. Příští týden vytvoří obě komory parlamentu zvláštní komisi, která bude jednat o celkové podobě textu. Odbory proto chtějí protesty dál stupňovat.

Komplikace v dopravě

Kvůli stávce vyjela jen polovina rychlovlaků TGV a asi čtyřicet procent regionálních železničních spojů, píše BFM TV. Narušen byl také provoz pařížského metra v okolí demonstrace.

Francouzské úřady požádaly letecké společnosti, aby zrušily dvacet procent víkendových letů kvůli obavám ze stávek a možných komplikací. Pařížská radnice také ve čtvrtek oznámila, že v důsledku stávek se v metropoli začal hromadit odpad a v ulicích ho zůstalo 3,7 tisíce tun. Stávka pracovníků v ropném průmyslu má jen minimální dopad, bez pohonných hmot je asi pět procent čerpacích stanic, píše Le Figaro.

Kolem 14:00 se dal v Paříži do pohybu dav a na cestě městem byl přes tři hodiny. Server deníku Le Monde popsal drobné potyčky, házení předmětů po policistech, několik zapálených odpadkových koších a rozbitých výkladních skříních. K 17:00 bylo zadrženo 26 osob kvůli nedovolenému ozbrojování a shromažďování se za účelem páchání výtržností, uvedla prefektura.

Už dopoledne se protestovalo na jihu Francie, v Toulouse se sešlo asi 11,5 tisíce lidí, výrazně méně než před týdnem. V Nice demonstrovalo přes dva tisíce lidí, o něco méně Francouzů se na protest proti reformě sešlo také ve Štrasburku a v Nancy, uvádí Le Figaro.

Celkově byla účast slabší než v úterý, kdy se od začátku roku demonstrovalo pošesté, tehdy se sešel rekordní počet lidí. Podle odhadů ministerstva vnitra se v úterý protestů zúčastnilo kolem 1,28 milionu lidí, podle odborářů dokonce 3,5 milionu. Manifestace kritizují zejména posun věku odchodu do penze ze 62 let na 64.