Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

Analytik Eichler k sílícím protestům ve Francii: Nenávist k Macronovi je velká (zdroj: ČT24)

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.

Celkem bylo na první máj ohlášeno více než tři sta demonstrací a protestů, většinou proti důchodové reformě a za sociální spravedlnost. Na bezpečnost dohlíželo 12 tisíc policistů a strážníků v ulicích, z toho pět tisíc v Paříži, uvedla francouzská média.

V Lyonu se podle odborů sešlo 45 tisíc demonstrantů, podle policie jich bylo 17 tisíc. V čele průvodu šla asi tisícovka maskovaných agresivních lidí, známých jako Black Block, píše Le Monde. Skupina v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. Několik aut lehlo popelem, policie zadržela 14 lidí.

V Nantes agresivní část průvodu střílela dělobuchy, strážci zákona se útoku bránili slzným plynem. V Paříži pak ekologičtí aktivisté rozlili barvu před budovou ministerstva spravedlnosti nebo na sídlo nadace Louis Vuitton. Protestovali tím proti takzvané daňové optimalizaci.

Protestující v Nantes házeli dělobuchy
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

Francouzskou metropoli ohlídají drony

Početné demonstrace jsou také v Toulouse, Bordeaux nebo v Marseille. Policistům v Paříži a v Bordeaux pomáhají s dohledem nad davy bezpilotní letouny. Justice schválila jejich použití, které umožňuje nový dekret.

Na závěr jinak poklidné demonstrace v Marseille asi dvě stě lidí krátce okupovalo luxusní hotel InterContinental a poškodilo jeho vybavení. Policie demonstranty rychle vytlačila pomocí slzného plynu, čtyři lidi zatkla za útok na bezpečnostní síly, uvedla agentura AFP. Jedním z akcionářů hotelu je podle odboráře Sébastiena Fourniera společnost BlackRock, která pomáhala prezidentu Emmanuelu Macronovi s přípravami kritizované důchodové reformy. „Otázka důchodů je širším problémem rozdělení bohatství,“ řekl Fournier deníku Le Monde.

Demonstrace v Paříži začala později než jinde, ale rovněž ji provázely násilnosti. Po průchodu davu, v jehož čele byli opět Black Block, zůstalo několik rozbitých výloh a bankomatů. Výbušnina poškodila propagační stánek Komunistické strany Francie. Policie pozdě odpoledne použila i slzný plyn a vodní děla. Kvůli násilnostem a ničení majetku policie v Paříži zadržela zatím 46 lidí, píše Le Monde.

Násilnosti odsoudil ministr vnitra Gérald Darmanin. Molotovův koktejl v Paříži vážně popálil jednoho zasahujícího policistu, uvedl ministr na Twitteru. „Násilné scény na okraj průvodů jsou nepřijatelné. Podporuji naše bezpečnostní složky,“ napsala na Twitteru premiérka Élisabeth Borneová.

Francouzi na prvního máje protestovali v Nantes
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

„Kastrolády“ a sílící nepokoje

„Dramatičnost narůstá a narůstá také násilí. Je tam střet různých přístupů k tomu a různých vysvětlení. Vládní činitelé, a především pak prezident Macron argumentují tím, že v posledních letech narůstá průměrný věk dožití. Během dvaceti let to bylo zhruba o pět let u mužů a o 4,5 roku u žen. Odboráři zase namítají, že je rozdíl, v jakém zdravotním stavu se lidé dožívají vyššího věku,“ vysvětluje analytik Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler.

Reforma, která posouvá věk odchodu do penze na 64 let, by měla vstoupit v platnost 1. září. Vláda legislativu prosadila bez hlasování poslanců, což část veřejnosti pobouřilo. „Odboráři a ostatní jsou pořád aktivnější. Je třeba také říct, že podle výzkumu veřejného mínění s tím protestním hnutím souhlasí 75 procent dotázaných Francouzů. Šedesát procent si myslí, že by protesty měly být ještě důraznější,“ poznamenal Eichler.

Francouzi podle něj začali s takzvanými kastroládami, kdy si zjistí, kde mají vystoupit vládní politici v čele s Macronem, následně dorazí na mítink s kastroly, do nichž mlátí, aby mu znemožnili hovořit. Prezident ale změny v reformě odmítá s tím, že před rokem proběhly ve Francii volby, které dávají vládě mandát zákon prosadit.

Podle ministerstva vnitra v celé zemi demonstrovalo na 782 tisíc lidí, zadrženo jich bylo téměř 300. Odbory odhadují účast na 2,3 milionu lidí, přes půl milionu v Paříži. Zraněno bylo 108 policistů a strážníků.

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) se letos první máj rozhodla oslavit v Le Havru. Do přístavního města se silným zastoupením dělnické třídy a odborů se jich sjelo asi 1400. Proti jejich přítomnosti se ve městě konala i protestní demonstrace, píše Le Monde.

Ve stejném městě vystoupil s projevem i bývalý premiér Édouard Philippe, který je dlouhodobě nejoblíbenějším francouzským politikem a někdejším starostou Le Havru. Strana RN má právo se ve městě sejít a vyjadřovat své názory, uvedl podle webu BFM TV Philippe a dodal, že s těmito názory rozhodně nesouhlasí.