Další desítky obětí koronaviru v Číně a Íránu, nákaza se šíří do dalších zemí v Asii

Počet obětí koronaviru v íránském městě Kom stoupl z dvanácti na padesát. Uvádí to polooficiální agentura ILNA. Státní média nadále informují o dvanácti obětech. Čína jich oznámila dalších sto padesát. Celkem už tak v pevninské části země podlehlo nákaze 2592 lidí. První případy zaznamenaly Bahrajn, Kuvajt a Afghánistán.

Nově oznámených padesát obětí v Íránu představuje nejvyšší počet mimo území Číny, odkud se nemoc šíří. Podle jednoho z místních představitelů je nyní ve městě Kom v karanténě přes 250 lidí. Íránská státní média nicméně stále uvádějí jen 12 mrtvých a asi šedesát nakažených. 

Podle poslance z Komu Ahmada Amirabádího Faraháního nakažení lidé zemřeli od čtvrtka 13. února. Země přitom oficiálně o prvních nakažených a obětech informovala teprve minulou středu 19. února, poznamenala agentura AP.

V rozhovoru s agenturou ILNA Farahání prohlásil, že situace v Komu není dobrá. „Žádná ze zdravotních sester nemá k dispozici potřebné ochranné pomůcky,“ podotkl s tím, že někteří zdravotníci dokonce město opustili. Íránské úřady obvinil z toho, že „lžou“ o skutečném rozsahu nákazy v zemi.

Náměstek íránského ministra zahraničí ale tyto informace odmítl a prohlásil, že dosud v zemi zemřelo dvanáct lidí a dalších 66 jich bylo nakaženo. „Kategoricky to popírám,“ reagoval náměstek na prohlášení Faraháního.

Většina případů nákazy se soustřeďuje právě do Komu, kam nemoc COVID-19 zanesli podle íránských úřadů lidé, kteří přicestovali z Číny. Infekce se ale již rozšířila i do dalších íránských měst, včetně metropole Teheránu. Írán poprvé o nemoci informoval ve středu, krátce před parlamentními volbami. Některé zprávy hovořily o tom, že se úřady snažily informaci tajit, aby neodradily voliče od pátečních voleb.

Publicista Novotný: Státní televize není pro Íránce úplně relevantní zdroj informací (zdroj: ČT24)

První nakažené hlásí Bahrajn, Kuvajt a Afghánistán

Počet obětí i nakažených stoupá i v Itálii. První případ nákazy novým koronavirem oznámil Bahrajn. Informovala o tom tamní státní tisková agentura s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Nakaženým je bahrajnský občan, který se vrátil z Íránu. O prvních třech infikovaných pak informoval i další ze států Perského zálivu, Kuvajt. Rovněž přijeli z Íránu, uvedla agentura Reuters.

První případ nákazy oznámil podle agentury Reuters také občanskou válkou zmítaný Afghánistán. Tamní ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se nemoc COVID-19 potvrdila u jednoho ze tří podezřelých případů v západní provincii Herát, která sousedí s Íránem.

V Číně dalších 150 mrtvých

Pevninská Čína hlásí dalších 150 obětí nákazy. Z nich až na jednu výjimku všichni zemřeli v centrální provincii Chu-pej, považované za ohnisko nákazy, uvedla agentura AFP s odvoláním na čínské úřady. V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, dosud zemřelo celkem 2592 lidí a 77 150 dalších se nakazilo.

Nová čísla podle AFP svědčí o zhoršování situace poté, co v neděli úřady hlásily 97 nových obětí nemocí COVID-19, kterou virus způsobuje. Úřady také oznámily 409 nových případů infekce, opět převážně v provincii Chu-pej, což je ale pokles oproti 648 novým případům, oznámeným o den dříve, upozornila agentura Reuters.

Mimo provincii Chu-pej přibylo v pevninské Číně oproti předchozímu dni pouze jedenáct případů nákazy, což je nejméně od 20. ledna, kdy čínské úřady začaly statistiku každodenně zveřejňovat, napsala agentura Reuters. Více než dvacet provincií a samosprávných měst, včetně Pekingu a Šanghaje, nezaznamenalo žádné nové případy infekce.

Události k šíření epidemie koronaviru (zdroj: ČT24)

Znepokojující zprávou z Číny je nicméně počet nakažených lékařů, sester a dalších zdravotnických pracovníků, který již přesáhl tři tisíce. Většina případů infekce je z provincie Chu-pej, přičemž důvodem je pravděpodobně nedostatek ochranných kombinéz, masek a dalšího vybavení, jakož i únava zdravotníků, dodal Liang.

Stálý výbor čínského parlamentu vydal zákaz konzumace divoce žijících zvířat a obchodování s nimi. Vědci již dříve vyjádřili podezření, že nový koronavirus se v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan přenesl na lidi na trhu, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř. Klíčovou roli v přenosu viru na člověka mohli sehrát luskouni, jejichž maso se v Číně považuje za delikatesu a jejichž šupiny se používají v tradiční čínské medicíně.

Jižní Korea: Většina nových případů nákazy souvisí s kostelem v Tegu

Počet lidí nakažených v Jižní Koreji už stoupl na 833. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, vzrostl v Jižní Koreji na sedm.

Šedesát procent případů nákazy má spojitost s jedním kostelem ve městě Tegu, kde se scházejí členové náboženského hnutí Sinčchondži. Do karantény bylo umístěno asi devět tisíc členů hnutí poté, co se několika bohoslužeb v jejich kostele zúčastnila 61letá žena později pozitivně testovaná na koronavirus. Žena je označovaná za takzvanou superpřenašečku. Otázkou je, jak se ona sama nakazila, protože do ciziny v poslední době necestovala.

Druhým ohniskem nákazy je nemocnice v provincii Kjongsang pukdo, jejíž je město Tegu metropolí. Infikováno je množství pacientů na psychiatrickém oddělení nemocnice.

Země kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených novým koronavirem zvýšila zdravotní pohotovost na nejvyšší stupeň. Jihokorejské ministerstvo kultury oznámilo dočasné uzavření muzeí a knihoven, o další týden bylo prodlouženo uzavření škol. Politické a kulturní události plánované na tento týden byly rovněž zrušeny.

Jižní Korea má tradičně přísná karanténní opatření. Naposledy vyhlásila nejvyšší stupeň zdravotní pohotovosti před 11 lety kvůli chřipce H1N1.

Podle odborníka Světové zdravotnické organizace (WHO) Mikea Ryana je na vyhlášení pandemie nového koronaviru ještě brzy. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus prohlásil, že zatím nejsme svědky nekontrolovaného celosvětového šíření viru provázeného značným počtem úmrtí. Používat výraz pandemie podle něj neodpovídá faktům.