Chávezovi se prý vrátila rakovina

Caracas – Venezuelský prezident Hugo Chávez se bude muset v následujících dnech podrobit nové operaci. Lékaři u něj během nedávných testů na Kubě objevili nové zhoubné buňky v pánevní oblasti. Chávez se národu svěřil se svým zdravotním stavem v televizním vystoupení odvysílaném v sobotu jen den poté, co se vrátil z desetidenní léčby na Kubě.

„Naneštěstí během těchto náročných testů objevili ve stejné oblasti nějaké nádorové buňky. Je naprosto nutné, naprosto nezbytné, abych podstoupil nový chirurgický zákrok,“ řekl Chávez. Do Havany se prý vrátí během dneška, aby se v příštích dnech podrobil operaci.

Hugo Chávez, venezuelský prezident:

„Bohužel, vyšetření odhalila přítomnost zhoubných buněk na dříve už postižené části mého těla. Kdyby se mělo stát cokoliv, z čehož bych nevyvázl fit a musely by být vyhlášeny předčasné volby, tak v nich musíte za svého prezidenta zvolit Nicoláse Maduru. To je mé rozhodnutí, jasné jako měsíc v úplňku.“

Osmapadesátiletý socialistický prezident podstoupil na Kubě od loňského června několik chemoterapií a ozařování kvůli blíže neupřesněné rakovině v pánevní oblasti. Nejnověji na Kubě podstoupil takzvanou hyperbarickou kyslíkovou terapii, která se nasazuje i při snaze zmírnit poškození kostí při ozařování.

Poprvé zmínil jméno možného následníka

Chávez letos prohlásil, že je „zcela vyléčen“, a představitelé jeho vlády tvrdili, že poslední cesta na Kubu byla jen naplánovaným pokračováním léčby po ozařování, které podstoupil v první polovině roku. Ve Venezuele se nicméně objevila řada spekulací, že se mu rakovina vrátila.

Chávez, který na začátku října obhájil ve volbách prezidentskou funkci a zajistil si mandát na dalších šest let, označil další chirurgický zásah za „novou bitvu“. Také prohlásil, že kdyby se jeho zdravotní stav zhoršil a v zemi se konaly nové volby, mají jeho sympatizanti hlasovat pro nynějšího viceprezidenta republiky Nicoláse Maduru. Podle agentury Reuters je to poprvé, co Chávez uvedl jméno svého následníka.

Padesátiletý Maduro je bývalý řidič autobusu a odborář, patří k Chávezovým nejvěrnějším spojencům. Ze socialistického tábora je po prezidentovi nejpopulárnější kvůli skromnému původu a přátelskému vystupování. Je známý i na mezinárodní scéně, protože byl šest let ministrem zahraničí. Často ostře vystupoval proti Spojeným státům.

Chávezovi se vrátila rakovina (zdroj: ČT24)