Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na novém příměří. Má ukončit boje na hranicích

Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na příměří, které má ukončit dvoudenní boje. Ty si dosud vyžádaly celkem 155 mrtvých vojáků na obou stranách, informoval tajemník arménské rady bezpečnosti Armen Grigorjan. Klid zbraní měl začít platit ve středu ve 20:00 místního času (18:00 středoevropského času). Jak nicméně poznamenala agentura AP, předchozí příměří, které pomohlo dojednat Rusko, bylo brzy porušeno.

Ostré střety mezi Arménií a Ázerbájdžánem propukly v noci na úterý. Země se z rozpoutání konfliktu viní navzájem. Předchozí dohoda o klidu zbraní měla platit od úterního rána, nebyla však dodržena. Arménské ministerstvo obrany podle agentury TASS uvedlo, že k čtvrtečnímu dopoledni nebyly na hranici s Ázerbájdžánem zaznamenány žádné vážné incidenty.

Arménský premiér Nikol Pašinjan prohlásil, že v nejnovějších bojích zemřelo 105 arménských vojáků. Baku původně informovalo o 50 mrtvých ázerbájdžánských armádních příslušnících, ve čtvrtek ale bilanci padlých zvýšilo na 71.

Boje se odehrávaly také mimo oblast Náhorního Karabachu, který je již desítky let předmětem sporu obou zemí. Rozsáhlejší konflikt v této oblasti na podzim roku 2020 skončil po šesti týdnech porážkou Arménie, která si ale i díky ruskému zprostředkování udržela kontrolu nad většinou této enklávy.

Protestující v Arménii obviňují Pašinjana ze zrady

Od konfliktu v roce 2020 se Pašinjan pravidelně schází s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem, což má vést k uzavření komplexní mírové dohody. Nespokojenost s porážkou ale vyvolala v Arménii opakované protesty proti Pašinjanovi, který odmítá tvrzení, že s Baku podepsal dohodu.

Také krátce před aktuálním Grigorjanovým prohlášením o příměří vyšly do ulic arménské metropole tisíce protestujících, kteří obviňovali premiéra Pašinjana ze zrady země tím, že se snaží uklidnit Ázerbájdžán. Požadovali jeho rezignaci.

Pašinjan řekl zákonodárcům v parlamentu, že Arménie je připravena v budoucí mírové smlouvě uznat územní celistvost Ázerbájdžánu za předpokladu, že se vzdá kontroly nad oblastmi v Arménii, kterých se jeho síly zmocnily.