Američané s Ukrajinci tvoří FrankenSAM. Na sovětské systémy roubují západní rakety

S blížící se zimou a očekávanými ruskými vzdušnými útoky na energetickou infrastrukturu zesiluje Ukrajina svou protivzdušnou obranu. Zbraňových systémů nemá dost a ani Západ není schopen její potřeby dostatečně pokrýt. V Kyjevě se proto rozhodli propojit stará sovětská odpalovací zařízení s moderními americkými raketami. Pentagon se přidal a první hybridy už míří na bojiště, píší The New York Times.

Američané tomu říkají FrankenSAM podle slavné postavy Frankensteina a zkratky pro raketu země–vzduch (surface–to–air–missile). Chtějí dát dohromady části, kterých má zatím dost Ukrajina, s těmi, kterých je dost v USA.

Párují tak sovětská odpalovací zařízení Buk s americkými raketami Sea Sparrow a sovětské radary a improvizovaná pozemní odpalovací zařízení s americkými raketami vzduch–vzduch Sidewinder standardně vystřelovanými z letadel F-16 a F-18. Tyto kombinace v posledních měsících testovali v USA a podle zdrojů NYT už některé začínají mířit na Ukrajinu.

Už minulý týden se na Ukrajině také poprvé objevily americké rakety země–vzduch středního doletu Hawk. I ony patří podle pracovnice Pentagonu Laury K. Cooperové mezi „FrankenSAM“, protože do služby vstoupily roku 1959 a nyní „obživly“.

Kdo to upraví?

Program propojování systémů navržených soupeřícími stranami studené války začal na konci loňského roku, když Ukrajinci požádali západní partnery, aby jim pomohli najít způsob, jak využít západní rakety pro asi šedesátku systémů odpalovacích zařízení a radarů Buk. Těch, kterými Rusové v roce 2014 na Donbase sestřelili malajsijský let MH17.

Předsedkyně ukrajinské parlamentní komise dohlížející na dodávky západních zbraní Oleksandra Ustinovová řekla NYT, že Buky chtěli pro Sea Sparrow upravovat ukrajinští inženýři. Ovšem Pentagon trval na tom, že úpravy provede sám. Trvalo to sedm měsíců a první kusy v těchto dnech přijíždějí na Ukrajinu.

Ve fázi testování je také další kombinace: pokročilé odpalovací systémy a rakety Patriot ve spolupráci se sovětskými radary. Podle zdroje NYT z Pentagonu takový systém v říjnu na střelnici White Sands v Novém Mexiku úspěšně zasáhl dron. Dodávky na Ukrajinu se čekají v nadcházející zimě.

Ukrajinci potřebují posílit protivzdušnou obranu ze dvou hlavních důvodů. Jednak aby zamezili ruským útokům na energetickou infrastrukturu, které v zimě způsobují rozsáhlé výpadky energie a tepla pro miliony Ukrajinců, jednak aby dokázali ničit ruské rakety a drony, které často míří na civilní cíle v centrech měst daleko od fronty. Takové ruské útoky už zabily stovky až tisíce civilistů.