Znečišťuje koksovna ostravský vzduch? Závěry studie si město i firma vykládají rozdílně

Ostrava si stěžuje na znečišťování z koksovny, firma nesouhlasí (zdroj: ČT24)

Město Ostrava má k dispozici závěry ze studie, která měla posoudit vliv koksovny v Přívoze na životní prostředí ve městě. Ukázalo se, že v případě znečištění benzo(a)pyrenem dělá příspěvek koksovny asi třetinu povoleného ročního limitu. Zástupci podniku a města ale závěry studie interpretují různě. Podle společnosti je vliv minimální, podle magistrátu naopak značný. Studie uvádí, že situace je nejhorší v těsné blízkosti koksovny.

Kouř z koksovny v Ostravě-Přívoze je často vidět i cítit z velké dálky. Už sto let je jejím sousedem Základní škola Gebauerova. „Pokud přijíždíte do zaměstnání a jedete prostorem, kde vnímáte nějaký zápach, není to příjemné. Ale není to každý den,“ řekla ředitelka školy Radka Hanusová.  

Základní škola Gebauerova stojí asi půl kilometru vzdušnou čarou od koksovny, přesto patří mezi místa, kde studie odhalila největší vliv provozu na ovzduší. V případě znečištění benzo(a)pyrenem z koksovny jde o třetinu ročního limitu v Ostravě. Zda jde o výrazné znečištění, na tom se město a firma neshodnou.

Koksovna v Přívoze dokonce studii považuje za výhru. „Dle rozptylové studie je náš příspěvek v řádu jednotek procent, a to jenom u některých měřených látek,“ uvedl mluvčí Jindřich Vaněk.

Město naopak podíl závodu na množství benzo(a)pyrenu v ovzduší v okolí považuje za značný. „V tuto chvíli je aktuálním krokem analýza zdravotních rizik, která bude k dispozici v závěru října letošního roku,“ informovala mluvčí ostravského magistrátu Gabriela Pokorná. 

Čím blíž ke koksovně, tím hůř se dýchá

Podle autorů studie má koksovna největší vliv na ovzduší v těsné blízkosti areálu. S rostoucí vzdáleností se vliv kouře na kvalitu ovzduší snižuje. Právě u základní školy Gebauerova je znatelný, podobná situace je i u okolních bytových domů. 

Ještě před pár lety koksovna zažívala řadu situací, kdy do vzduchu unikalo nestandardní množství škodlivin. Město i Moravskoslezský kraj ale přiznávají, že k tomu už dnes nedochází. Podnik prošel modernizací a na ekologizaci dal v posledních deseti letech zhruba čtyři miliardy korun.

„Jsou eliminované různé netěsnosti na koksovacích bateriích, což je nejdůležitější,“ řekl k tomu vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Jan Filgas. 

Společnost chce navíc modernizovat dál. „V nejbližších měsících bude instalována technologie, která by měla snížit zápach na východní straně našeho areálu,“ sdělil Vaněk. 

Podle České inspekce životního prostředí koksovna veškerou legislativu dodržuje. Zda bude chtít město provoz regulovat víc, bude záležet právě i na výsledcích zpracovávané analýzy zdravotních rizik.