Zákaz vstupu k Pravčické bráně a soutěskám platí dál, nejméně do konce roku

Až do konce roku bude dál platit zákaz vstupu do částí Národního parku České Švýcarsko včetně části Gabrieliny stezky od Mezní Louky k Pravčické bráně. Zákaz, který byl vyhlášen do konce září, prodloužil děčínský městský úřad o další tři měsíce.

O prodloužení zákazu vstupu do částí Českého Švýcarska požádala správa národního parku. Podle mluvčího správy Tomáše Savova nadchází období, kdy hrozí větší riziko pádů kamenů nebo stromů než v létě. „Lze předpokládat větší množství srážek, vítr, sníh,“ poukázal.

Z turistických stezek se čerstvě prodloužený zákaz dotýká hlavně části Gabrieliny stezky východně od Pravčické brány. Děčínský městský úřad také zakázal vstup na horolezecké stezky v lokalitě Kozího dolu a také v okolí Edmundovy soutěsky.

O turistických trasách v Edmundově soutěsce sice Děčín nerozhoduje – jsou v majetku obce Hřensko –, ale podle starosty Zdeňka Pánka (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná) zůstanou uzavřené i ony. V Děčíně i Hřensku vysvětlují zákazy vstupu shodně – rizikem pádů stromů nebo kamenů v lokalitách zasažených loňským požárem.

„Nebezpečí pádu stromů a kamenů nadále trvá, a pokud bychom tam někoho pustili, tak jde všechno za námi,“ uvedl Pánek. Hřenský starosta počítá s tím, že soutěsky budou zavřené i příští sezonu, věří však, že bude poslední.

Turisticky nejatraktivnější části Českého Švýcarska jsou přesto alespoň částečně přístupné. K Pravčické bráně lze vystoupat z Hřenska po Mlýnské cestě, kterou správa parku rozsáhlým zásahem zabezpečila. Bezpečný je také přístup z Mezné do západní části Divoké soutěsky. 

Velký požár v Českém Švýcarsku vypukl loni v noci na 24. července. Byl to dosud nejrozsáhlejší lesní požár v Česku, zasáhl přes tisíc hektarů. Jeho likvidaci ohlásili hasiči až 12. srpna. V Českém Švýcarsku zasahovalo šest tisíc hasičů, hořelo ale také za hranicemi v Saském Švýcarsku. Policie letos kvůli požáru obvinila jednoho muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci.